Δώρο Πάσχα 2020: Υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς θα λάβουν κανονικά και στο ακέραιο το Δώρο του Πάσχα όπως τους διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, αλλά η καταβολή θα γίνειμόλις βγει η οικονομία από την καραντίνα, πιθανότητα στις αρχές Ιουνίου. Με βάση την εργατική νομοθεσία, το δώροθα έπρεπε να καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του θα πρέπει να υπολογίζεται στις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή δύο μήνες μετά από τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Σταϊκούρα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής του Δώρου, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις μόλις παρέλθει η κρίση. Τοσκεπτικό των συναρμόδιων υπουργείων, που επεξεργάζονται τη σχετική διάταξη, είναι ότι στην παρούσα φάση αφενός οι κλειστές επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται στην καταβολή του. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που παραπαίουν θα πιεστούν ακόμα περισσότερο την ώρα που υποτίθεται ότι στηρίζονται από τον Προϋπολογισμό. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν ότι η μετάθεση της καταβολής θα επιφέρει ένα «θετικό σοκ» στην οικονομία. Δηλαδή θα συμβάλει ώστε να χρήματα να κατευθυνθούν προς τους δοκιμαζόμενους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο στον τομέα των τροφίμων.

Διαβάστε: Διάγγελμα Μητσοτάκης: Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Κορονοϊός Μητσοτάκης: Η στάση των πολιτών κατά το Σαββατοκύριακο κρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών, αφού σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και υπάρξουν και επαφές με τους παραγωγικούς φορείς. Επιπλέον διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο κύκλος των δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.Έκτακτο Δώρο Πάσχα θα λάβουν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στην Πολιτική Προστασία («οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες», όπως είπε ο πρωθυπουργός), δηλαδή όσοι βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορονοϊού.Επιπλέον διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο κύκλος των δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Έτσι, πέρα από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, τα 800 ευρώ θα πάρουν:

  • όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες
  • όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους, στους οποίους θα καλυφθούν και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές
  • σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, στους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών

Διαβάστε: Δώρο Πάσχα 2020: Στον «αέρα» μετά τη «βόμβα» Σταϊκούρα – Θύελλα αντιδράσεων

Όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων 3 δισεκατομμυρίωνευρώ.«Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες.Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, ΘεόδωροςΣκυλακάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε ότι το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος καταβολής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Η αντίδραση Τσακαλώτου

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι «ο Υπουργός Οικονομικών λέει το πρωί ότι εξετάζεται να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το απόγευμα κατηγορεί εμένα για μαξιμαλισμό και λαϊκισμό και το βράδυ ο Πρωθυπουργός λέει ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί (ανοίγοντας όμως ερωτηματικά για το πότε) και αυξάνει τα δημοσιονομικά μέτρα». «Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε. Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα. Όμως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων», επισημαίνει.Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Τσακαλώτου:

«Δεν ξέρω τι δείχνει μεγαλύτερη προχειρότητα της κυβέρνησης.Το ότι κατηγορεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκρίνει «μήλα με πορτοκάλια» και βγαίνει το βράδυ ο πρωθυπουργός και λέει ότι η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επιτρέπει την αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων;Το ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει το πρωί ότι εξετάζεται να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το απόγευμα κατηγορεί εμένα για μαξιμαλισμό και λαϊκισμό και το βράδυ ο Πρωθυπουργός λέει ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί (ανοίγοντας όμως ερωτηματικά για το πότε) και αυξάνει τα δημοσιονομικά μέτρα;Ας σοβαρευτούμε.

Η ΕΚΤ βοηθάει όλες τις χώρες. Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά.Αν είχαμε πάει στην προληπτική γραμμή που έλεγαν κάποιοι "σοφοί", με την αναστάτωση (και) των αγορών θα παριστάναμε τον Θησέα με το μαύρο πανί.Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε. Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα. Όμως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα.

Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στις χιλιάδες των ανθρώπων που απολύθηκαν. Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Να απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα. Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς.Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις