Δώρο Πάσχα 2020 μέτρα: Υπό το βάρος που δημιουργεί το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, το κύμα απολύσεων και η γενική αβεβαιότητα, η κυβέρνηση διπλασιάζει τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και το επεκτείνει ακόμα και σε κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρηματιών που αρχικά είχαν αποκλειστεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει και νέα διεύρυνση των δικαιούχων, μέχρι να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα, αλλά μάλλον θα καθυστερήσει και θα εκδοθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θυμηθείτε τι δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης:

Μετά και τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη νέα δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,χθες, οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ, θα είναι οι ακόλουθοι:

  1. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχει μειωθεί ο τζίρος τους. Αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία που έχουν αυξήσεις τον τζίρο τους. Εκτός από επίδομα των 800 ευρώ, το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
  2. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, για τους οποίους επίσης θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
  3. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροιεπαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις απαγορεύσεις για τον κορονοϊό.
  4. Όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την 18η Μαρτίου. Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για 41.000 απολύσεις στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.
  5. Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω κορονοϊού με κρατική απόφαση, οι οποίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Αρχικά, το έκτακτο επίδομα υπολογίζονταν ότι θα το ελάμβαναν περίπου 500.000 εργαζόμενοι, αλλά με τις νέες αποφάσεις, οι δικαιούχοι θα αυξηθούν σημαντικά και θα προσεγγίσουν το 1.000.000. Επίσης το κόστος του μέτρου αναμένεται να διπλασιαστεί και να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, από 400 – 450 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το δώρο Πάσχα

Ταυτόχρονα στις σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος Πάσχα και μέχρις ώρας το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα διατεθεί στο ακέραιο, όπως προβλέπεται, αλλά παρέχοντας στους εργοδότες τη διακριτική δυνατότητα -εφόσον το επιλέξουν- να το καταβάλλουν μέχρι τον Ιούνιο.

Σημειώνεται επίσης ότι, το κυβερνητικό πακέτο προβλέπει επίσης και τη χορήγηση έκτακτου δώρου Πάσχα:

  • Στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό)
  • Στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις