Κορονοϊός οικονομία: Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος αντανακλά τη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι των έξι μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 5,3% από τις 10 Μαρτίου και έσπασε το όριο των 100 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017.Σε τέτοια ύψη η νομισματική μονάδα των ΗΠΑ έφθασε στο πλαίσιο της κινητικότητας προς τα μετρητά λόγω της κατάρρευσης των αγορών, ενώ η πώληση των τίτλων δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Οι δείκτες μετοχών των ΗΠΑ μειώθηκαν 12-13 τοις εκατό τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα το 1987. Οι επενδυτέςεπηρεάστηκαναπό τα σχόλια τουTrumpγια πιθανή ύφεση. Η παγκόσμια αγορά έχασε 27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις εβδομάδες, σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποίησής της.Οι μεγάλες τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν κηρύξει την αρχή μιας παγκόσμιας ύφεσης. Η Morgan Stanley το αποκάλεσε "βασικό σενάριο", προβλέποντας μείωση 0,9% στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αυτό το έτος. Η Goldman Sachs είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη, με πρόβλεψη 1,25%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να περιορίσει τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές με την απότομη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Για να καθησυχάσει τους επενδυτές, η ρυθμιστική αρχή πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη συνεδρίαση για πρώτη φορά από το 2008 και μείωσε τα επιτόκια από 1,5-1,75% σε 1-1,25%. Ήταν 3 Μαρτίου. Και μετά από 12 ημέρες, η Fed μείωσε επειγόντως το εύρος-στόχουτωνεπιτοκίωντων ομοσπονδιακώνκεφαλαίωνστο 0-0,25%,με αποτέλεσματο κόστος των δανείωνπρος τιςτράπεζεςνα είναι σχεδόν μηδενικό.Αλλάαυτόδεν βοήθησε: μετά από μια μικρή ανάκαμψη, δείκτες μετοχών και πάλι κινήθηκανπρος τα κάτω, χάνοντας τέσσερις έως πέντε τοις εκατό κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Ταδολάρια δεν φτάνουν για όλους

Οι ρυθμιστικές αρχές υποτίθεται ότι θα αποδυνάμωναν τοΑμερικανικό νόμισμα, αλλά το δολάριο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αναφέρουν οι Financial Times.Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι εταιρείες και οι τράπεζες επιθετικά συσσωρεύουν μετρητά για να εξοφλήσουν τα χρέη και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φοβούνται τις μαζικές αθετήσεις υποχρεώσεων των εταιρειών δανείων.


Έτσι, η χρηματοδότηση του δολαρίου γίνεται όλο και πιο ακριβά – παρά τα δραστικά μέτρα της Fed. "Υποτιμήσαμε τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η αντιμετώπιση του ελλείμματος του δολαρίου θα είναι πιο δύσκολη από το αναμενόμενο", δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος στην Deutsche Bank.Όπως σημειώνει το Bloomberg, το κόστος προσέλκυσης χρηματοδότησης μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων – που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και εταιρείες για να δανειστούν δολάρια από τις εξασφαλίσεις άλλων νομισμάτων – αυξάνεται σταθερά από τις αρχές Μαρτίου. Και έχει ήδη φτάσει στα επίπεδα πριν από δέκα χρόνια.

"Το δίδαγμα που μας δίδαξε το 2008 είναι ότι οι τράπεζες που χρειάζονται χρηματοδότηση σε δολάρια και δεν είναι σε θέση να ταπροσελκύσουν ξεκινούν μια μεγάλης κλίμακας πώληση περιουσιακών στοιχείων", τονίζουνοιαναλυτές της absolute Strategy Research.Η Fed ανακοίνωσε ότι θαρίξει 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά μέχρι τις 14 Απριλίου. Αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ξεφορτώνονται περιουσιακά στοιχεία με την ελπίδα να παραμείνουν εκτός κρίσης, τοποθετώντας ρευστό "κάτω από το στρώμα". Σύμφωνα με την Bank of America, 137 δισεκατομμύρια ρευστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το απόλυτο ρεκόρ όλων εποχών.

"Έρχεται η μια κατάρρευση μετά την κατάρρευση, καιαυτό θα κάνει ακόμη και τον χρυσό να εξαφανιστεί”λέει ο Vishnu Varathan, επικεφαλήςτης οικονομικής στρατηγικής της τράπεζας της ΣιγκαπούρηςMizuho Bank.Οι επιχειρήσεις κλείνουν σε όλο τον κόσμο: μόνο την Τετάρτη η Ford και η Volkswagen ανακοίνωσαν κλείσιμο των εργοστασίων τους, οι επενδύσεις στην παραγωγή μειώνονται. Η επένδυση σε δολάρια για τις επιχειρήσεις είναι ένας αερόσακος.Οι ενέσεις μετρητών της Fed θα σταθεροποιήσουν τελικά το επιτόκιο. Αλλά μόλις υποχωρήσει ο πανικός στην αγορά, μια τέτοια εισροή ακάλυπτων δολαρίων στην οικονομία θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και θα προκαλέσει παγκόσμια πτώση του αμερικανικού νομίσματος.