Τουρισμός 2020: Όταν λήξει ο συναγερμός από θα στηριχθεί ο Τουρισμός το καλοκαίρι; Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να υπακούουν σε 2 βασικές αρχές:

  1. Στήριξη της κοινωνίας και της Οικονομίας ιδιαίτερα σε μια χώρα που παραμένει ευάλωτη και δεν έχει αναρρώσει από τη δεκαετή κρίση
  2. Εξασφάλιση  προϋποθέσεων για την ημέρα της εξόδου από την κρίση ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη /ανάρρωση της χώρας

Δυστυχώς τα μέτρα δεν υπακούσουν σε κανένα κανόνα

  • Ανακοινώνονται αποσπασματικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ( τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που υφίστανται μειώσεις τζίρων; Λόγου χάρη τα ξενοδοχεία είναι πρακτικώς άδεια και όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπαχθεί στην κατηγορία των κλειστών επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση είναι επιδοματικού χαρακτήρα και οριζόντια. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν με ποσοστό του μισθολογικού κόστους ( 70% οι περισσότερες όπως η Γαλλία και όχι με οριζόντιο εφάπαξ βοήθημα. Και αυτό για 4 μήνες ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να σχεδιάσουν και να μην είναι όμηροι και ζητιάνοι μιας πελατειακής εξουσίας.
  • Το οριζόντιο επίδομα είναι άδικο και κλονίζει ακόμα περισσότερο τα θεμέλια μιας ήδη αδικημένης μεσαίας τάξης ( πχ ο εργαζόμενος με εισόδημα 700 € θα πάρει 530 € Ωστόσο, η απουσία προσδοκίας για μία αξιοπρεπή συνταξιοδότηση ή κοινωνική προστασία δεν οδηγεί σε μία γενικευμένη στάση υποτίμησης της ανάγκης προάσπισης του δημόσιου αγαθού της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων είναι το τυρί της ανακούφισης. Η φάκα όμως είναι ότι όταν αυτά λήξουν οι βαριά λαβωμένες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν κάτι που δεν θα μπορούν. Έτσι θα ξαναδημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και δανείων που θα αναστείλει την ανάπτυξη την ώρα που οι άλλες χώρες που φροντίζουν να κρατήσουν την κοινωνία και την οικονομία όρθια θα τρέχουν στην ανάκαμψη. Δεν είναι τυχαίο που συντηρητικές κυβερνήσεις  παίρνουν μέτρα για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων  

  • Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σήμερα με επικοινωνιακό πανικό και το αύριο με έλλειψη σχεδίου και αδιαφορία. Όταν λήξει ο συναγερμός από θα στηριχθεί ο Τουρισμός το καλοκαίρι όταν όλος ο Ελληνικός πληθυσμός θα έχει εξαντλήσει τις άδειές του;

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «το γενικότερο πλαίσιο απασχόλησης στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού αποδεικνύεται ναρκοθετημένο ήδη, πριν από την έξαρση της πανδημίας, λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19». Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα προστασίας της εργασίας στον κλάδο, οι συνέπειες στο πεδίο της παραβατικότητας στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική ασφάλιση θα είναι ανυπολόγιστες.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, «αναδεικνύεται ότι η “έξοδος” από τα μνημόνια δεν συνοδεύεται αυτόματα από την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης στο εισόδημα, στις εργασιακές συνθήκες και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιθέτως, διαπιστώνεται ότι, εκτός από επίμονα κρούσματα παράνομης απασχόλησης, όπως, κυρίως, της (πλήρως) αδήλωτης εργασίας, εξακολουθούν σε μεγάλη έκταση να εφαρμόζονται ή να επινοούνται νέες εκδοχές μη συμμόρφωσης στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της κοινωνικής και εργασιακής νομοθεσίας.


Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Τουρισμού θα υποστούν τις συνέπειες τις πτώσεις

Στην περίπτωση συγκεκριμένα της υποδηλωμένης εργασίας, σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους, ανεξαρτήτως από το εάν εργάζονται με όρους πλήρους ή μερικής απασχόλησης, απασχολούνται συχνά καθ’ υπέρβαση του δηλωμένου χρόνου εργασίας, χωρίς οι επιπλέον ημέρες ή/και ώρες εργασίας να δηλώνονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παράλληλα, 1 στους 3 εργαζόμενους του συνολικού δείγματος επισημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, εργάζεται εξαρχής με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, η οποία δηλώνεται εικονικά ως μερική ή εκ περιτροπής εργασία (τα μερίδια σε αυτές τις υποπεριπτώσεις είναι 82% και 18%, αντίστοιχα)».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις