Ευρωομόλογα λόγω κορονοϊού: Μπροστά στην οικονομική καταστροφή όμως που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία, φαίνεται πως η Γερμανία στρέφεται στην πρόταση που θεωρήθηκε "λαϊκιστική" ως ρεαλιστική. Η εφημερίδας Taz, του Βερολίνου, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Στην εποχή του κορονοϊού θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προσέκρουε στη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας: η έκδοση ευρωομολόγων". Το άρθρο τιτλοφορείται "Το μέχρι πρότινος αδιανόητο γίνεται ρεαλιστικό".

"Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες – μέλη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους, μιας και όλες οι χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται από κοινού το χρέος. Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανταστεί τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν βοηθούν και έχουν τη σωστή δομή τότε θα εισαχθούν, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αντίθεση με το παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση. Οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών".

"Μπαζούκα για όλους"

Το Spiegel, τιτλοφορεί το κύριο άρθρο του "Μπαζούκα για όλους". Σε αυτό αναφέρεται στα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας."Σε αντίθεση με την δημοσιονομική κρίση η σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν οφείλεται σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Η κακή είδηση είναι ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού. Η καλή είδηση είναι ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση η οικονομική ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι, να εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επιζήσουν οικονομικά".

Χτες, ο γερμανός υπουργός των Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πωςη κυβέρνησή του προετοιμάζει ένα συμπληρωτικό προϋπολογισμό 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορονοϊού. "Τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο νούμερο, αλλά μας δίνει την ευελιξία που χρειαζόμαστε τώρα", δήλωσε.

Ταευρωομολόγα ή ομόλογα σταθερότητας προτάθηκαν ως κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται σε ευρώ από κοινού από τα κράτη της ευρωζώνης. Η ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους 2009 – 2012. Τα ευρωομόλογα θα είναι επενδύσεις χρέους όπου ένας επενδυτής δανείζει ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο, στο σύνολο της ευρωζώνης, το οποίο στη συνέχεια προωθεί τα χρήματα σε μεμονωμένες κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις