Κορονοϊός lockdown: Η επίσκεψη στο τραπεζικό κατάστημα είναι μία από τις έξι κατηγορίες μετακινήσεων που επιτρέπεται με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα οποία ισχύουν στις 6 το πρωί σήμερα. Το ειδικό έντυπο «βεβαίωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών», το οποίο απαιτείται πλέον για οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι πλην της εργασίας, περιλαμβάνει την επίσκεψη στο τραπεζικό κατάστημα ως μία από τις έξι κατηγορίες μετακινήσεων (Β3).

Όπως έγινε σαφές εχθές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από το έντυπο, θα είναι δυνατό ο πολίτης να καταχωρίσει την έξοδό του και ηλεκτρονικά ή μέσω sms.

Το έντυπο της εξόδου, πάντως, περιλαμβάνει την υποσημείωση «Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή». Με την προσθήκη αυτή, τράπεζες και Πολιτεία επιχειρούν να υπενθυμίσουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς τρόπους συναλλαγών, δηλαδή το internet, phone και mobile banking.

Λόγω των προστατευτικών μέτρων που εφαρμόζονται, ωστόσο, για το προσωπικό, εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού, η υπηρεσία phone banking στις τράπεζες παρέχεται με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και οι εγγεγραμμένοι πελάτες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παροτρύνονται να συνδεθούν μέσω internet ή mobile banking.

Μάλιστα, προκειμένου να ωθήσουν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα συναλλαγών, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές καμπάνιες μέσω email αλλά και διαφημιστικών σποτ με στόχο να ενισχύσουν τη διείσδυση αυτών των καναλιών στην καθημερινότητα του πολίτη –ιδίως τώρα που οι μετακινήσεις δυσκολεύουν και ο συνωστισμός δεν ενδείκνυται εν μέσω της πανδημίας.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, που αποτελούν και την πλέον ευπαθή ομάδα, έχουν ληφθεί μέτρα για καταβολή των συντάξεων νωρίτερα προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές στα καταστήματα στο τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ,ΕΤΕΑΑ και ΟΓΑ θα πληρωθούν στις 24 Μαρτίου αντί στα 26 του μηνός. Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου αντί στις 30. Οι συντάξεις του πρώην ΙΚΑ , ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, ΔΕΚΟ και τραπεζών στις 30 Μαρτίου. Οι επικουρικές συντάξεις θα πιστωθούν στις 2 Απριλίου.

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 7 τρόποι για ασφαλείς και ανέπαφες συναλλαγές

Για τις συναλλαγές που μπορούν να διενεργούν χωρίς την φυσική τους παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορωνοϊού, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με σημερινή της ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Αναλήψεις μετρητών

Με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.

  • Καταθέσεις μετρητών

Είναι δυνατή η κατάθεση μετρητών σε ΑΤΜ. Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).

Όσοι δεν είναι ακόμη κάτοχοι χρεωστικής κάρτας μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα.

  • Μαζικές εντολές πληρωμών

Υπενθυμίζεται ότι είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μαζικές πληρωμές εταιρειών, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking.

  • Ενημέρωση λογαριασμών Ταμιευτηρίου

Μην προσέρχεστε στα καταστήματα, για την ενημέρωση του βιβλιαρίου σας. Προμηθευτείτε χρεωστική κάρτα και ενημερωθείτε για το υπόλοιπο λογαριασμού και τις τελευταίες κινήσεις του από το ΑΤΜ. Εξάλλου το internet banking σας εξασφαλίζει, επίσης, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας.

  • Μεταφορές σε λογαριασμό

Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.

  • Πληρωμές σε τρίτους

Είναι δυνατή, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων, μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες.

  • Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων

Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή και χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας, και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM & internet banking.