Κορονοϊός οικονομία: Την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκρίνει η ευρωζώνη για τη στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωονοϊού.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης ECCL θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν για αυτή ή να αντλήσουν από αυτή. Ωστόσο η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM θα ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Συμφωνία με… διαφωνίες και Μνημόνια

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το με ποιους όρους θα μπορεί κάποιο κράτος να κάνει χρήση της ECCL, δεδομένου ότι η Συνθήκη του ESM συνοδεύει τη σχετική πιστωτική γραμμή με Μνημόνια και αυστηρά προαπαιτούμενα. Για παράδειγμα, για την περίπτωση της Ελλάδας- που θα ήταν η τελευταία που χρησιμοποιούσε αυτήν την εναλλακτική- αυτό συνεπάγεται ρευστό το πολύ 4 δις ευρώ και μάλιστα με όρους μνημονιακού τύπου.

Ολλανδία και Γερμανία τάσσονται υπέρ της θέσπισης όρων σχετικών με την ταχεία εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας από όποιο κράτος δανειστεί από τον ESM μέσω της πιστωτικής γραμμής. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία δεν συναινούν και υποστηρίζουν πως η κρίση του κορωνοϊού ενέσκηψε ως έκτακτο γεγονός και ως εκ τούτου η χρήση της ECCL θα πρέπει να γίνει χωρίς όρους από όλους για να μην υπάρξει μεμονωμένος «στιγματισμός» μιας χώρας και ως εκ τούτου πιέσεις στα ομολογά του (τα οποία θα κριθούν λιγότερο ασφαλή από άλλα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup είχε σκοπό να προετοιμάσει το κείμενο για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και δεν εκδόθηκε ανακοινωθέν. Πολλοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ήδη μιλούν για αδυναμία συμφωνίας των υπουργών για μια ουσιαστική παρέμβαση για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι δεν υπήρξε ανακοινωθέν ακριβώς γιατί ο χαρακτήρας του Eurogroup ήταν προπαρασκευαστικός.

Αυστηροί όροι από ESM

Το πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων που ακολουθεί τη χορήγηση προληπτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης περιγράφεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του ESM. Το άρθρο 12 της Συνθήκης του ESM ξεκαθαρίζει πως για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

Η μεγαλύτερη κρίση εδώ και 100 χρόνια αλλά κουβέντα για τα ευρωομόλογα

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση από την εποχή της Ισπανικής γρίπης πριν από 100 χρόνια», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Παρόλο που ο ΕΜΣ δεν έχει εντολή στα θέματα της υγείας, η κατάσταση είναι στο μυαλό μας όταν συζητάμε τα επόμενα βήματα. Ο ΕΣΜ θα μπορούσε να βοηθήσει με τα υπάρχοντα εργαλεία με την προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το πιο κατάλληλο για αυτήν την κρίση. Και η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL)».

Φυσικά στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της έκδοσης Ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μέτρων ρευστότητας, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στις τοποθετήσεις Σεντένο, Τζεντιλόνι, Ρέγκλινγκ και αρκέστηκαν μόνο να πουν, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν ότι το θέμα εξετάζεται, αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Το παράδοξο; Η ΕΚΤ έσπασε τα «ταμπού» ενεργοποιώντας το νέο QE χωρίς εξαιρέσεις αλλά το πολιτικό όργανο του Eurogroup παραμένει σχολαστικό με τους κανόνες και μεταθέτει την ευθύνη στους ηγέτες των G20 που συνεδριάζουν την Πέμπτη,

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις