Κορονοϊός ομόλογα ΕΕ:Σε επιστολή που συνυπογράφουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζουν ότι μέσω των κορονο-ομολόγων πρόκειται να διατεθούν σημαντικά κονδύλιαστην υγειονομική κρίση. «Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (…) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (…) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό» επισημαίνεται.

«Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον» υπογραμμίζουν οι ηγέτες στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.


Κατώτερο των περιστάσεων το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν ευρέως την ιδέα να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή με… Μνημόνια.Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης ECCL θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν για αυτή ή να αντλήσουν από αυτή. Ωστόσο η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM θα ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.


Κουβέντα για τα ευρωομόλογα

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση από την εποχή της Ισπανικής γρίπης πριν από 100 χρόνια», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Παρόλο που ο ΕΜΣ δεν έχει εντολή στα θέματα της υγείας, η κατάσταση είναι στο μυαλό μας όταν συζητάμε τα επόμενα βήματα. Ο ΕΣΜ θα μπορούσε να βοηθήσει με τα υπάρχοντα εργαλεία με την προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το πιο κατάλληλο για αυτήν την κρίση. Και η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL)».

Φυσικά στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της έκδοσης Ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μέτρων ρευστότητας, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στις τοποθετήσεις Σεντένο, Τζεντιλόνι, Ρέγκλινγκ και αρκέστηκαν μόνο να πουν, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν ότι το θέμα εξετάζεται, αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Το παράδοξο; Η ΕΚΤ έσπασε τα «ταμπού» ενεργοποιώντας το νέο QE χωρίς εξαιρέσεις αλλά το πολιτικό όργανο του Eurogroup παραμένει σχολαστικό με τους κανόνες και μεταθέτει την ευθύνη στους ηγέτες των G20 που συνεδριάζουν την Πέμπτη. (διαβάστε αναλυτικά)


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το λεγόμενο Covid bond

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, οτομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε την ανάγκη να στηρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ ένα ευρωομόλογο, ωστόσο παρέμενε επιφυλακτικός κατά πόσο θα το πράξει. Ανέφερε πως «η έκδοση ευρωομολόγου είναι μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και θυμίζει ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

Τόνιζε ότι «το αίτημα αυτό στηρίζεται από την Ιταλία και την Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εξετάζει ήδη ως πρόταση» και ρωτά «ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα λάβει θέση ή, για άλλη μια φορά, θα παραμείνει θεατής της συνεδρίασης;». Καλούσε τον κ. Σταϊκούρα «να θέσει σήμερα αυτό το ζήτημα μετ' επιτάσεως» και πρόσθετε ότι «σε αυτό το αίτημα θα έχει την στήριξή μας». Καλούσε, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών «να στηρίξει κάθε θέση για πιο επεκτατικά μέτρα, όπως το αίτημα των υπολοίπων χωρών του νότου ο ESM να παράσχει δανεισμό χωρίς όρους και μνημόνια, παρότι αυτό το εργαλείο φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ανεπαρκές».

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα πιο επιθετικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι επιχειρήσεις, χρειάζονται «ζεστό χρήμα», ώστε να μην υπάρξει μια νέα κρίση χρέους όταν εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης», σημειώνει και καταλήγει: «η Ελλάδα οφείλει να δώσει μάχη προς αυτή τη κατεύθυνση. Ελπίζω να μην θεωρηθεί και αυτή η θέση μαξιμαλιστική και λαϊκίστικη».