Κορονοϊός ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, με τις ψήφους των 96 μελών της που ήταν παρόντα, το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει να δαπανηθούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον πλανήτη, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα.

Στην — ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς — Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Στένι Χόιερ, ο δεύτερος τη τάξει των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό.

Το κείμενο, που υποστηρίζεται θερμά από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε τον καρπό διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου με γερουσιαστές που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν το επόμενο επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού κάτι που ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από τον Covid 19 έχουν φθάσει τους 1.031 χθες Τετάρτη, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Από την πανδημία δεν έμεινε μείνει αλώβητο το Κογκρέσο, τρία μέλη του οποίου έχουν μολυνθεί και περίπου δέκα βρίσκονται σε απομόνωση.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι πραγματικά στο κόκκινο, δεδομένου ότι καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από όλες τις πολιτείες: έχει ήδη επιβεβαιώσει τα 30.811 από τα 62.873 του συνόλου και 285 θανάτους, δεκαπλάσια δηλαδή κρούσματα του νέου κορονοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκτιμώμενη ανάγκη για κλίνες στη Νέα Υόρκη είναι 140.000, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από αυτές που υπάρχουν.

Και αν ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε την Τρίτη 24/3 ότι έως το Πάσχα των καθολικών στις 12 Απριλίου, η αμερικανική οικονομία πρέπει να έχει ανοίξει πλήρως, να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, στις τελευταίες του δηλώσεις τα «μάζεψε», αναφέροντας πως «το έθνος περνά μια μεγάλη δοκιμασία» και ότι η όποια απόφαση του για το «άνοιγμα» της οικονομίας θα ληφθεί αφού πρώτα συμβουλευτεί τους ειδικούς.