Γερμανία -Κορονο-ομόλογο: ΟΓερμανός υπουργός Οικονομίας Π. Αλτμάιερ μιλώντας στη Handelsblatt, έβαλε τέλος στις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου με στόχο την αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρών της ΕΕ από την κρίση του κορωνοϊού.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα συμφωνήσει σε ένα «κορωνομόλογο», την έκδοση του οποίουέχουν ζητήσει 9 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα, Πέμπτη, θα γίνει στις 5 το απόγευμα τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών της ΕΕ, με θέμα ακριβώς την κρίση του κορωνοϊού. Αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ήδη έχει δηλώσειπως «είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό», «αλλά συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχει δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ». Και τονίζει, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για τη γερμανική στάση:«Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση».

Περισσότερη Ευρώπη
Ο κ. Αλτμάιερ έδωσε συνέντευξη στη Handelsblatt για να διαλύσει κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις. «Λόγω της κορωνο-κρίσης δοκιμάζεται σοβαρά η λειτουργικότητα της οικονομίας της αγοράς» επεσήμανε. «Ολόκληρες αγορές καταρρέουν, τζίροι, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκτοξεύονταν στα ύψη, έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα. Δεν πρόκειται για κανονικές συνθήκες της οικονομίας της αγοράς». Ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι τα μέτρα βοήθειας θα παραμείνουν η απόλυτη εξαίρεση, έχουν χρονικό προσδιορισμό και χρησιμεύουν «στο να ξεπεραστεί μια χρονικά συγκεκριμένη αλλά σοβαρή πρόκληση της οικονομίας μας».

Τον ίδιο αγώνα δίνουν και οι χώρες της ΕΕ. «Πρέπει να ανοσοποιήσουμε την Ευρώπη»υπογραμμίζει ο Αλτμάιερ. «Η Ευρώπη είναι τμήμα της συλλογικής μας ταυτότητας, για πολιτικούς λόγους αλλά και οικονομικούς. Η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας.Στην Ευρώπη χρωστάμε μεγάλο τμήμα της ευημερίας μας, αλλά αυτά τα επιτεύγματα μπαίνουν τώρα σε σοβαρή δοκιμασία… Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη και όχι λιγότερη διεθνή αλληλεγγύη».

Καινοτομία σημαντικότερη από επιδοτήσεις
Στην ερώτηση αν περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει και κορωνομόλογο, απάντησε «Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό. Συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχουμε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ.Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση».Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ζήτησε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ παραδέχεται ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σημαντική κι αυτό φαίνεται από τα ισχυρά εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αλλά μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, χωρίς ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ΕΕ. Γι’ αυτό η επεξεργασία ευρωπαϊκής στρατηγικής στο πεδίο της βιομηχανίας ανήκει στα βασικά σχέδια της γερμανικής προεδρίας (το δεύτερο εξάμηνο του 2020) στον οικονομικό τομέα.Η καινοτομία είναι σημαντικότερη από τις επιδοτήσεις, και σε αυτόν τον τομέα ετοιμάζουμε σχέδια».

Ειρήνη Αναστασοπούλου