Κορονοϊός οικονομία: Η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα στο γερμανικό μοντέλο, που προκρίνει τη λύση μνημόνια με τα οποία αντιμετώπισε την οικονομική κρίση του 2008- 2010 και στο μοντέλο της έκδοσης κορονο-ομολόγου (Corona bond), που προτείνουν εννέα ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λιτότητα και μνημόνια προκρίνει η Γερμανία

Από την πλευρά τoυς Βερολίνο και Χάγη επιμένουν για προληπτικές πιστωτικές γραμμές ECCL που προϋποθέτουν σκληρές μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα λιτότητας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάϊερ, σχολιάζοντας την κίνηση των «9» μίλησε στην Handelsblatt για «διάλογο -φάντασμα». Η θέση αρχής της Μέρκελ είναι η μη κοινοτικοποίηση των χρεών των κρατών-μελών της ευρωζώνης αν και δεν αρνείται παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, για την Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμμαχός της ο Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ που σε άρθρο του προτείνει να υπερχρεωθούν οι κυβερνήσεις, να αυξηθεί δηλαδή το κρατικό χρέος και επίσης να διαγραφούν τα ιδιωτικά χρέη σε εταιρίες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια αλλά δεν απολύουν τους εργαζομένους τους. Με λίγα λόγια δηλαδή να πληρώσει το βάρος ο φορολογούμενος.

Γερμανία -Κορονο-ομόλογο: Σημαντική η αλληλεγγύη αλλά, όχι…

Ρευστότητα ή αλλιώς corona-bond ζητούν 9 ηγέτες

Οι εννέα ηγέτες – Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Σλοβενίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου- ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών, αλλά και την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης -ιδίως εντός της Ευρωζώνης. Πρότειναν ειδικότερα ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε, με αποστολή τη συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν οι εννέα, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.

«Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό το κοινό οικονομικό εργαλείο μας θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και εκτεταμένη διάρκεια, ώστε να είναι απόλυτα αποδοτικό και να αποτρέπει κινδύνους υποτροπής. Τώρα και στο μέλλον» αναφέρουν οι εννέα ηγέτες στην κοινή επιστολή τους.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών, αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Οι εννέα ηγέτες προτείνουν επίσης τη χρήση και άλλων εργαλείων όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ομόλογο – κορόνα ζητούν επισήμως με επιστολή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι 8 Ευρωπαίοι ηγέτες [vid]

Τί θα εξασφαλίσει ένα ευρωομόλογο; Πού εδράζονται οι διαφωνίες;

Τα ευρωομόλογα ή αλλιώς «ομόλογα σταθεροποίησης» είναι αξιόχρεα που προτείνεται να εκδοθούν από κοινού από τις 17 χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Πρόκειται δηλαδή για επενδυτικά προϊόντα με τα οποία ο αγοραστής δανείζει ένα συγκεκριμένο ποσό στον εκδότη του ευρωομολόγου -σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ- για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.Η έκδοσή τους θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες με το ίδιο κόστος δανεισμού να αντλούν ρευστότητα μέσω του ESM μεταξύ 200 με 300 δισεκ. ευρώ. Εκδότης των ευρωομολόγων θα είναι ο ESM και κάθε χώρα με ένα μοντέλο ποσόστωσης θα παίρνει αυτό που τις αναλογεί, π.χ. η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει 10 με 14 δισεκ. ευρώ.

Γιατί αντιδρά η Γερμανία; Γιατί τα ευρωομόλογα θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους για τις ασθενέστερες οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγούσε και σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία. Κι αυτό γιατί με τα ευρωομόλογα, το χρέος γίνεται κοινό για όλους, δηλαδή η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυάται και την αποπληρωμή των χρεών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από την γερμανική κυβέρνηση που μέχρι στιγμής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) και δανείζεται με πολύ μικρότερα επιτόκια από ότι αυτές οι χώρες.

Τι θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27

Στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα θα βρεθεί το θέμα του κορονο-ομολόγου αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για το θέμα.

Επιπλέον θα τεθεί και ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη για τον δυσεύρετο ιατρικό εξοπλισμό και τα άλλα ιατρικά αναλώσιμα. Εφαρμόζοντας προστατευτισμό η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές στέλνοντας μια μικρή βοήθεια μόνο στον Κόντε. Η Ιταλία ακολούθησε τον ίδιο δρόμο το ίδιο και η Γαλλία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση διότι δεν παράγει σχεδόν τίποτα και ελπίζει στις ασιατικές εισαγωγές. Λείπουν αναπνευστήρες, μάσκες, αντισηπτικά.