Κορονοϊός ευρωομόλογο: Οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης ζητούσαν επιτακτικά έκδοση ευρωομολόγων για τον κορονοϊό ή αλλιώς corona bands, ενώ η Γερμανία συνεπικουρούμενη από την Ολλανδία και άλλες 5 χώρες αντέδρασε με πολύ σκληρό τρόπο οδηγώντας μάλιστα σε σύγκρουση την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει το νέο διευρυμένο QE. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ φάνηκε έτοιμη για το ενδεχόμενο να αγοράσει η ίδια ένα τέτοιο ομόλογο από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό οργανισμό αναλάμβανε να το εκδώσει.

Ωστόσο, απτόητη η Γερμανία επέμεινε στην πάγια θέση της ότι άπαξ και υπάρχουν εργαλεία όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλοι πειραματισμοί, καθώς όποια χώρα χρειάζεται οικονομική στήριξη υπάρχει ο ESM. Μάλιστα, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης απέρριψαν και την ενεργοποίηση "εργαλείου” δανειοδότησης από τον ESM που θα ήταν απαλλαγμένο από το MoU (μνημονιο δεσμεύσεων) που συνοδεύει τα δυο ήδη εν ενεργεία εργαλεία χρηματοδότησης (PccL, EccL).

Στα δύο η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κορονο-ομόλογα – Σύνοδος κορυφής στις 17:00 με τηλεδιάσκεψη

Οι αιτιάσεις, τα όρια και οι προθέσεις της Γερμανίας

Η βασική ένσταση της Γερμανίας είναι ότι δεν μπορεί να δεχθεί εξομοίωση χρεών και δεν μπορεί να δεχθεί ότι μέσω ενός ευρωομολόγου θα εγγυηθεί για κράτη που είναι υπερχρεωμένα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Εξάλλου, πέραν της εξομοίωσης ανησυχεί ότι κινδυνεύει η πιστοληπτική της ικανότητα ΑΑΑ σε περίπτωση που κάτι δεν εξελιχθεί καλά ειδικά σε μια περίοδο όπου θα υπάρξει οριζόντια αύξηση του δημοσίου χρέους.

Η Γερμανία με τη στήριξη του μπλοκ των χωρών του βορρά, προτείνει λύση την οποία υποστηρίζει και ο ESM και η λύση είναι ECCL, δηλαδή προληπτική πιστωτική γραμμή. Η θέση της μάλιστα είναι ότι εάν η Ιταλία χρειαστεί 50-70 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να καταφύγει στον ESM που διαθέτει 420 δισεκ. κεφάλαια και να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Μάλιστα, η Γερμανία διάκειται θετικά, τα μέτρα λιτότητας που θα ζητηθούν από την Ιταλία να είναι ελαστικά – χαλαρά λόγω της κρίσης του κορονοιού.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να καμφθεί – το επόμενο διάστημα – και να αποδεχθεί έκδοση ευρωομολόγων υπό αυστηρό πλαίσιο, με πολλές ρήτρες, μέτρα και ακριβές χρονοδιάγραμμα και βεβαίως υπό τον όρο ότι τα κεφάλαια από έκδοση ευρωομολόγων θα κατευθύνονταν αποκλειστικά στις συνέπειες του κορονοιού και όχι σε άλλα ελλείμματα ή μαύρες τρύπες.

Γερμανία -Κορονο-ομόλογο: Σημαντική η αλληλεγγύη αλλά, όχι…

Τελεσίγραφο από Ιταλία και Ισπανία

Η Ιταλία και η Ισπανία αντέδρασαν θέτοντας 10ήμερο τελεσίγραφο έως τις 6 Απριλίου για να βρεθεί λύση. Μάλιστα, ισχυρή ανησυχία στους ηγέτες της Ε.Ε. μετά την αρχική άρνηση υπογραφής από τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ήταν η δήλωσή του ότι αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες σε μία θετική αντιμετώπιση στο αίτημα της Ιταλίας "αυτή θα προχωρήσει μόνη της…”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αν και προκλήθηκε δεν έδωσε καμία εξήγηση στο τι ακριβώς εννοεί. Πάντως, σύμφωνα με ιταλικά οικονομικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Κόντε έχει ήδη δρομολογήσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα αυξήσει το πακέτο παρέμβασης στην οικονομία της από 25 έως και 40 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις "εργάζεται ήδη για μια φόρμουλα προσέγγισης” η οποία αφορά προς το παρόν το δεύτερο αίτημα της Ιταλίας, ήτοι την έγκριση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου από τον ESM που θα είναι απαλλαγμένο από προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όπως αυτές στα ήδη διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κορονο – ομόλογο: Γιατί ζητείται η έκδοσή του – Ποιοι αντιδρούν και γιατί

Μητσοτάκης: Ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Έξαλλος ο Κόστα με τους Ολλανδούς

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επέκρινε την «αποκρουστική», όπως τη χαρακτήρισε, θέση και την «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

«Αυτός ο δημόσιος λόγος είναι αποκρουστικός στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι ακριβώς η λέξη που του ταιριάζει: αποκρουστικός», δήλωσε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άτεγκτη η Μέρκελ

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

Μακρόν: Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε από την πλευρά του τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη. «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αντίδραση Λαγκάρντ και η εναλλακτική του ΟΜΤ

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Η ίδια συνέστησε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να εξετάσει ακόμη και την επιλογή τους ως σενάριο.

Λύση στο αδιέξοδο μπορεί να δώσει το OMT ως "εργαλείο έκτακτης ανάγκης", παρακάμπτοντας το σύνολο της παραδοσιακής προσέγγισης στην Ευρώπη.Το περίφημο Outright Monetary Transactions, γνωστό και ως «οριστικές νομισματικές συναλλαγές» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί των corona bonds. Μάλιστα, αναφέρθηκε εν συντομία στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς της επιτρέπει να αγοράζει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες κρατικού χρέους ενός έθνους, πιέζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Η ενεργοποίηση του OMT – συνδυάζει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και εκδόσεις ομολόγων – θα ωφελήσει τα μέλη της ζώνης του ευρώ, των οποίων τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία. Το OMT σχεδιάστηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, τότε που ο Μάριο Ντράγκι είχε υποσχεθεί να κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της περιοχής. Ωστόσο, λόγω Γερμανίας δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ με το σκεπτικό ότι θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο ενάντια στη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Όμως ακόμη και η ΟΜΤ υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά το ποσοστό των ομολόγων κάθε κυβέρνησης που μπορεί να κατέχει η ΕΚΤ, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την αύξηση αυτών των ορίων δηλαδή πάνω από 33%. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά από τα ομόλογα που θα εκδίδει ο ESM.

Πιο μπρoστά από τους ευρωπαίους ηγέτες η ΕΚΤ: Καταργεί το όριο του 33% στις αγορές κρατικών ομολόγων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις