Κορονοϊός μεταφορές: Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους έξι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και αιτούνται κρατική ενίσχυση. Υποστηρίζουν ότι χωρίς παροχή κρατικής βοήθειας θα καταρρεύσουν πλήρως και θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Στην επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, που συνυπογράφουν οι Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly, κάνουν λόγο για έντονες αναταράξεις στην αεροπορική αγορά λόγω της πανδημίας.

Οι παραπάνω εταιρείες κάνουν έκκληση για άμεση οικονομική στήριξη, καθώς, όπως επισημαίνουν, «η ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών έχει πλέον εξαντληθεί. Οι στόλοι τους έχουν καθηλωθεί, έχει ακυρωθεί το σύνολο των κρατήσεων και των συμβολαίων τους, η επιβατική κίνηση έχει μηδενιστεί, τα έσοδα έχουν εντελώς εξανεμιστεί, ενώ τα έξοδα ενοικίασης αεροσκαφών, ασφάλιστρα, έξοδα συντήρησης αεροσκαφών, μισθοδοσίες, τέλη στάθμευσης και πολλά άλλα παραμένουν, με αποτέλεσμα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, να αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικές καταρρεύσεις των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι κάθε αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο στο έδαφος κοστίζει 10.000 με 15.000 ευρώ σε ημερήσια βάση, χωρίς τα μισθολογικά τους κόστη.

Η Air Mediterranean απέκτησε άδεια πτητικής εκμετάλλευσης το 2017, ενώ την ίδρυσή της υποστήριξαν αραβικά κεφάλαια. Εκτελούσε μέχρι πρότινος προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κουβέιτ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε περιορίσει τη δραστηριότητά της σε ναυλωμένες πτήσεις. Η Blue Bird ιδρύθηκε το 2008, έχει βάση στο Ηράκλειο Κρήτης και εκτελεί πτήσεις μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μέσω προγραμματισμένων και ναυλωμένων πτήσεων.

Η Ellinair είναι αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θυγατρική του Mouzenidis Group, και εκτελεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από τα διεθνή αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η GainJet εκτελεί ναυλωμένες ιδιωτικές με τα τέσσερα αεροσκάφη της, ενώ η Lumiwings άρχισε τη δραστηριότητά της το 2018, εδρεύει στον ΔΑΑ και εκτελεί κυρίως υπηρεσίες wet lease, καθώς και ναυλωμένες πτήσεις. Τέλος, στον χώρο των ναυλωμένων πτήσεων δραστηριοποιείται και η Orange2Fly.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις