Κορονοϊός τρόφιμα:«Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», πρόσθεσε η κ. Κλέκνερ. Όπως γράφει η «Καθημερινή», αγρότες σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ήδη ορισμένα αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας που ήταν έτοιμα για συγκομιδή τον περασμένο μήνα, έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα.

«Μπορεί κανείς να αντισταθμίσει τη ζημιά μιας κακής σοδειάς, αλλά όταν έχεις έτοιμο για συγκομιδή το 80% της παραγωγής σου και δεν υπάρχει κανείς να το μαζέψει, νιώθεις αδύναμος», σχολίασε στο Bloomberg Ιταλός αγρότης. Η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια. Η Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών.

Όταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παραγωγοί μπορέσουν να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς θα έχει σαπίσει, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη οι αγρότες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού. Ως αποτέλεσμα, πολλοί φοβούνται ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει έλλειψη ορισμένων αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, εντονότερη είναι η ανησυχία ότι ακόμη και αν οι αγρότες καταφέρουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα από τις ανοιχτές αγορές και ότι θα επικρατεί ακόμη αναταραχή στις μεταφορές των προϊόντων αυτών.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη ξένων εργατών, καλώντας τους ντόπιους να δουλέψουν στα χωράφια. Ο Ντιντιέ Γκιγιόμ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε». Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα.

Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους. «Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Έχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η Κριστίν Ασμπάχερ, υπουργός Εργασίας της χώρας. Βέβαια, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μικρή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ζουν στις πόλεις και συνεπώς μακριά από τις αγροτικές περιοχές.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»