«Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Λίγες ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων για την «επιστρεπτέα προκαταβολή».  Στη συνέχεια η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση έναν αλγόριθμο ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στο TAXIS,  τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.

Οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε 5 έτη με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο. Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα βεβαιωθεί ως οφειλή εφόσον την αποδεχθεί.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 άτομα όπως επίσης ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.
Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί είτε στο σύνολο της είτε μερικώς, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ, είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο. Βασική προϋπόθεση είναι η εταιρία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Περιθώριο από τις 2 έως τις 10 Απριλίου, θα έχουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού να εγγραφούν στο Taxis, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ είναι η περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Πώς λειτουργεί

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η λειτουργία του χρηματοδοτικού σχήματος συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία θα είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Η ενίσχυση θα χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (Taxis).

Πώς θα προσδιορίζεται το ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – «τυποποιημένα», με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

«Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε από την πλευρά του πως η «επιστρεπτέα προκαταβολή» αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση θα είναι χαμηλότοκη, πενταετής και το πρώτο έτος θα ισχύει περίοδος χάριτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις