Εφόσον δοθεί παράταση, αυτή θα ισοδυναμεί και με de facto αντίστοιχη παράταση για την προστασία της α κατοικίας. Η ημερομηνία που προκρίνεται είναι η 1η Ιανουαρίου του 2021 ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που διερωτώνται γιατί η χώρα μας δεν εκμεταλλεύεται το διευρυμένο περιθώριο που δίδεται στα κράτη μέλη και είναι ο Ιούνιος του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, σε ενδεχόμενη παράταση, ανοιχτά παραμένουν δύο σημαντικά θέματα: Πρώτον, αν η πλατφόρμα προστασίας της α κατοικίας θα παραμείνει ανοιχτή και κατά δεύτερον τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη.

Την Παρασκευή, πάντως, το θέμα του πτωχευτικού θα συζητηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο και τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικό, αλλά οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν περίπου απίθανο το θέμα να κλείσει σε επίπεδο τεχνικό. Έτσι, θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα απαιτηθεί μια περαιτέρω συζήτηση η οποία πιθανότατα να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν εστιάζεται κυρίως στο αν η πτώχευση θα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις ή θα επεκτείνεται και σε ιδιώτες, κατά την ίδια λογική. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ζητούν πολύ πιο αυστηρούς όρους από αυτούς που προτείνει η κυβέρνηση. Σε κάθε πάντως περίπτωση, εκτιμάται πως οι όποιες αλλαγές θα επέλθουν από τις εξελίξεις τις οποίες θα παρακολουθήσουν όλες οι οικονομίες του Νότου.

Είναι πάντως φανερό πως η κρίση που δημιουργείται και η διαχείριση που θα λάβει χώρα θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της λογικής του κερδίζουμε χρόνο, λογική η οποία διέπει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Τόνισε όμως ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικό αίτημα έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Facebook την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συμπολίτες μας να χάσουν το σπίτι τους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ένα ζήτημα που είχε ζητήσει από την κυβέρνηση πριν καν ξεσπάσει η πανδημία.Τόνισε επίσης ότι «αν ήταν μία φορά αναγκαίο τότε, είναι 100 φορές αναγκαίο τώρα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις