Κορονοϊός μέτρα: Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι: «Για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, και ειδικότερα των εκδοτών, αποδεκτών και κομιστών αξιογράφων (ιδίως μεταχρονολογημένων επιταγών), παρατείνονται κατά τρεις επιπλέον εργάσιμες ημέρες (γίνονται 6 συνολικά), οι προβλεπόμενες στην παρ. 1β της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προθεσμίες των τριών εργασίμων ημερών για τη διαβίβαση των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο διαβίβασης των επιταγών θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα».

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τελευταίες δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος θα ανέλθει στο 3%, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα παροδική και ουπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε την ύφεση στο 3%-5%, οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών είναι ακόμη χειρότερες ανεβάζοντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 9%!Σύμφωνα με ρεπορτάζ του sofokleousin την πρόβλεψη – σοκ διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs, Jose Abad κατά την πρόσφατη (27 Μαρτίου) παρουσίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των αποτελεσμάτων της Alpha Bank από τον CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη σε διεθνείς αναλυτές.Στο σχετικό απόσπασμα της συζήτησης, που παρατίθεται, ο εκπρόσωπος της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας κάνει λόγο ευθέως για πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 9%, πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της τράπεζας: «…ωστόσο, όπως και οι ίδιοι γνωρίζουμε, προβλέπουμε τώρα μία μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 9% φέτος, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπετε και από αυτή που υποδεικνύουν τα stress tests»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, διακεκριμένοι Έλληνες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι και μόνο η αναμενόμενη δραματική κάμψη του τουρισμού (υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει και το 50% σε σχέση με πέρυσι) είναι ικανή να προκαλέσει ισχυρή μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ.Υπενθυμίζεται, ότι το αρνητικό ρεκόρ ύφεσης για την Ελλάδα, καταγράφηκε το 2012, οπότε το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9%. Η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 στο 1,9%, όπως και το 2018. Πάντως, το ΑΕΠ το Δ΄ τρίμηνο του 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το Γ' τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το Δ' τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις