Κορονοϊός Ελλάδα οικονομία: Σε κατάθεση συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού θα προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς έχουν ανατραπεί πλήρως οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών. Πλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι απολύτως στον αέρα, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των δαπανών, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ήδη, οι φορολογικές εισπράξεις τον Μάρτιο έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα από τις τρύπες στα έσοδα και για τον μήνα που διανύουμε. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πτώση του τζίρου στην αγορά και το κόστος των φορολογικών διευκολύνσεων με τις αναστολές πληρωμών, εκτιμάται ότι η καθίζηση στα έσοδα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο τα 4 δισ. ευρώ.

Πέραν της τρύπας στα κρατικά ταμεία, ο προϋπολογισμός κλυδωνίζεται από τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- το συνολικό δημοσιονομικό κόστος στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου να φτάνει τα 6,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο αναλυτικός λογαριασμός διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

  • 2,1 δισ. ευρώ από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.
  • 1,6 δισ. ευρώ από τις αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • 1,4 δισ. ευρώ από τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, αθροιστικά η δημοσιονομική επιβάρυνση ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτήν προστεθούν οι έκτακτες δαπάνες για την δημόσια υγεία, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» για τις επιχειρήσεις, το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους και η έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα επιχειρήσει να αποτυπώσει τη ζοφερή νέα κατάσταση στο σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα έχει τη μορφή νομοθετικής διάταξης. Στο σχέδιο θα αποτυπώνονται οι εξελισσόμενες παρενέργειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα γίνεται εμφανές τόσο στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ (ύφεση 3%) όσο και στις νέες δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Το σχέδιο θα προβλέπει αύξηση του αποθεματικού στα 6 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται νέο πακέτο για την κάλυψη των ζημιών σε τουρισμό και ακτοπλοΐα. Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για διάσωση εταιρειών από τη χρεοκοπία με τη χρήση κρατικών κεφαλαίων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται σε επιφυλακή και αναζητά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς η δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», εξαντλείται τον Ιούνιο.

Οι επιλογές της κυβέρνησης για άντληση ρευστότητας

Μετά το ναυάγιο της έκδοσης ευρωομολόγου, η κυβέρνηση έχει να καταφύγει στις εξής περιορισμένες επιλογές:

  • Χρήση μέρους των χρημάτων από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, αλλά αυτό προϋποθέτει την έγκριση των θεσμών ενώ επισημαίνεται ότι με βάση το Μνημόνιο, τα 16 δισ. ευρώ έχουν κλειδώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πειραχτούν.
  • Προσφυγή στον ESM για άντληση πόρων ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από ένα είδος μνημονίου με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και ελέγχους από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
  • Έξοδος στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση και προκαθορισμένους όρους για τη διάρκεια αποπληρωμής και τα επιτόκια.
  • Επιστροφή των κερδών, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες.
  • Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και τα χρήματα να επιστραφούν χωρίς αξιολόγηση από τους θεσμούς.
  • Πάγωμα των τόκων των 5 δισ. ευρώ για τα μνημονιακά δάνεια.
  • Άντληση ρευστότητας ύψους 12-13 δισ. ευρώ μέσω της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις