Χρήστος Σταϊκούρας:Στην τακτική της αποφυγής της χρήσης του μαξιλαριού των 37 δισ. θα επιμείνει η κυβέρνηση όπως είπε εκ νέου σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο για την δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης των οφειλών που έχουν ανασταλεί λόγω των ειδικών μέτρων για την πανδημία.

Η σχετική δυνατότητα θα θεσμοθετηθεί – όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών – μετά την λήξη της κρίσης και θα συνιστά ένα είδος ρύθμισης με τα δημόσια ταμεία. Παράλληλα επισήμανε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «ένα σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων εκμεταλλεύτηκε στο τέλος του Μαρτίου την καταβολή παρελθόντων οφειλών με την έκπτωση 25%, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα».

(Η τακτική μείωσης των φόρων θα συνεχιστεί και όταν η Ελλάδα βγει από την κρίση, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα)

Πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως «σύμφωνα με το βασικό σενάριο διάρκειας της κρίσης, δεν υπάρχει κανένα θέμα για περικοπές στο Δημόσιο καθώς και για χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας. Ακόμη και αν ληφθούν – όπως είπε – ανάλογα μέτρα με αυτά του Μαρτίου για τον επόμενο μήνα αυτό θα συμβεί χωρίς την αξιοποίηση του αποθεματικού.

Ενδεικτική ήταν η φράση του σύμφωνα με την οποία «ρίχνουμε σταδιακά τα όπλα στη μάχη και ταυτόχρονα κρατάμε καύσιμα για την επόμενη ημέρα». Τόνισε επίσης ότι σήμερα καταγράφονται αυξημένες δαπάνες όμως εφόσον ισορροπήσει η κατάσταση στην οικονομία θα ισχύσει εκ νέου η βασική στρατηγική για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων.

(Αισιόδοξος για τις αποφάσεις του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών. Προσδοκά ρευστότητα)

Επανέλαβε τέλος τις εκτιμήσεις του για την ανάσχεση της ανάπτυξης λέγοντας πώς δίχως να συμπεριληφθεί το κόστος των μέτρων θα υπάρξει ύφεση έως και 4% όμως αναμένεται ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που θα καλύψει ένα τμήμα της ύφεσης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας λέγοντας πως «υπάρχει προσδοκία για χορήγηση ρευστότητας στην Ευρώπη, από έναν συνδυασμό μέσων που θα περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος και κονδύλια από τίτλους που θα εκδοθούν με εγγυήσεις των κρατών-μελών για τη στήριξη της απασχόλησης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις