Λίρες Αγγλίας: Η πανδημία του κορονοϊού δεν στρέφει τους πολίτες σε επενδύσεις αλλά σε ρευστοποιήσεις. Έτσι λοιπόν παρότι υπήρξαν τάσεις ενίσχυσης, εντούτοις οι αγορές παρέμειναν σε ρηχά νερά, αφού αφορούσαν τοποθετήσεις σε 2.016 λίρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προχώρησε σε μια πολύ μεγάλη άνοδο του spread, ανεβάζοντας τη διαφορά των τιμών ανάμεσα σε αγορά και πώληση λιρών από το 20,6% στο 44,5% ενώ χθες το περιθώριο «μαζεύτηκε» στο 35,7%.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που καταδεικνύεται είναι ότι η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ιδιώτες όχι ως ευκαιρία για αγορές αλλά ως ισχυρό δέλεαρ για πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκποιήσεις χρυσών λιρών είναι ποσοτικά οι δεύτερες μεγαλύτερες που έχουν γίνει από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Σε αυτά τα 22 τρίμηνα που έχουν μεσολαβήσει από τότε οι περισσότερες πωλήσεις χρυσών λιρών έγινα στο περσινό τρίτο τρίμηνο όταν και ο αριθμός τους έφτασε στις 32.543.

Αν ληφθεί υπόψιν ότι σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι εργάσιμες ημέρες ήταν 60 τότε ο μέσος όρος των καθημερινών πωλήσεων που έκαναν οι Έλληνες στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιστοιχεί σε περίπου 468 λίρες. Την ίδια στιγμή και σε ότι αφορά τις εφετινές αγορές αυτές ενισχύθηκαν κατά 31,8% σε σύγκριση με το μέσο όρο των αγορών που έγιναν στα τρία τελευταία τρίμηνα της περσινής χρονιάς.

Και να ήθελαν κάποιοι να κινηθούνπρος την αγορά χρυσού ως επενδυτική ασπίδα προστασίας, δεν μπορεί να γίνει εφικτό στη παρούσα φάση εξαιτίας του μεγάλου χάντικαπ που έχει για τους αγοραστές λιρών η εκτίναξη του spread στα ύψη. Η κρίση όμως είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποίησε και τους πωλητές προκειμένου αυτοί να ενισχύσουν με τη σειρά τους τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Στα τέλη της περσινής χρονιάς η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 309,09 ευρώ και τη πουλούσε στα 372,75 ευρώ. Χθες οι τιμές που έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 344,54 ευρώ για την αγορά και 467,63 ευρώ για την πώληση. Αυτά δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας έχει ανέβει από την αρχή του έτους κατά 11,5% ενώ η τιμή πώλησης είναι στο 25,5% εξαιτίας του spread που τουλάχιστο χθες ξεπερνούσε τα 123 ευρώ.

Χθες το βράδυ η τιμή spot του χρυσού είχε διαμορφωθεί στα 1667,40 δολάρια ή 1544,26 ευρώ ανά ουγγιά, ενισχυμένη κατά 2,9% περίπου σε ημερήσια βάση. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η τιμή της χρυσής σε ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 14% ενώ κατά 9,5% είναι η άνοδος με όρους δολαρίου το οποίο σε αυτό το διάστημα έχει κερδίσει έδαφος στο συναλλαγματικό «μπρα-ντε-φερ» με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αν ληφθεί υπόψιν ότι με τα χθεσινοβραδινά δεδομένα η δίκαιη τιμή της χρυσής λίρας που περιέχει 7,322 γραμμάρια χρυσού ήταν στα 363,6 ευρώ, τότε προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε χθες τη χρυσή λίρα 128,6 ευρώ πάνω από τη δίκαιη τιμή της ενώ την αγόραζε 19,06 ευρώ κάτω από την πραγματική της αξία σε χρυσάφι. Προφανώς σήμερα οι τιμές της Τράπεζας της Ελλάδος θα αναθεωρηθούν ανοδικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις