Η οργάνωση Food Foundation, διεξήγαγε έρευνα στον πληθυσμό για τις συνθήκες ζωής εν μέσω της πανδημίας. Βρήκε πως ένα 6% του δείγματος, δηλαδή τρία εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν περιέλθει σε τόσο δραματικές συνθήκες διαβίωσης, που πεινάνε. Συγκεκριμένα, απάντησαν θετικά στην ερώτηση για το αν πάνε για ύπνο χωρίς να έχουν φάει, είτε οι ίδιοι είτε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους, μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 4.343 ενήλικες και την “έτρεξε” η YouGov. Στα ευρήματα ήταν επίσης πως το 16% των ερωτηθέντων που αντιστοιχεί σε 8,1 εκατομμύριο άτομα απάντησαν πως αντιμετωπίζουν επισιτιστική επισφάλεια εν μέσω της καραντίνας. Η ραγδαία αύξηση της πείνας στη Βρετανία, προκλήθηκε από την ανεργία που προκάλεσε η καραντίνα και το σταμάτημα της οικονομικής δραστηριότητας. “Υπάρχει πρόβλημα πείνας που δεν έχει αντιμετωπιστεί και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα” δηλώνει η Άνα Τέιλορ, υπεύθυνη της οργάνωσης. “Επιπλέον, έχουμε νέα προβλήματα, όπως η απομόνωση και οι ελλείψεις. Οι άνθρωποι μας λένε πως δεν μπορούν να βγουν έξω και να προμηθευτούν τρόφιμα” προσθέτει.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στον βρετανικό Τύπο, 3% των συμμετεχόντων, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν μία ολόκληρη ημέρα χωρίς φαγητό, μετά την καραντίνα. Από αυτούς, το 50% δήλωσαν πως δυσκολεύονται να βρουν φαγητό λόγω της πανδημίας, ενώ το 25% ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για να ψωνίσουν. Το 21% απλά δεν έχει χρήματα να ψωνίσει. Πάνω από το 2% δηλαδή ένα εκατομμύριο άνθρωποι είπαν πως έχασαν όλα τους τα εισοδήματα, λόγω της καραντίνας.

Έκκληση της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, χθες Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα καραντίνας, παρά τον καλό καιρό που αναμένεται το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Μέσα σε 24 ώρες 980 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στα 8.958, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στο νοσοκομείο.

Αυτός ο απολογισμός είναι χειρότερος από τον υψηλότερο που ανέφερε στις 28 Μαρτίου η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη. “Όσο ζεστός κι αν είναι ο καιρός, όσο ελκυστικό κι αν είναι το πάρκο ή η παραλία σας, πρέπει όλοι να μείνετε στα σπίτια σας. Επειδή στα νοσοκομεία της χώρας, το προσωπικό μάχεται μέρα και νύχτα για να ανασάνουν οι ασθενείς που είναι σε απελπιστική κατάσταση”, είπε ο Χάνκοκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις