Προστασία α΄ κατοικίας: Μια συμβιβαστική λύση για την προστασία της κύριας κατοικίας αναζητεί η κυβέρνηση, εν όψει της 6ης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Απριλίου με πιο χαλαρούς όρους λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Μετά το αδιέξοδο των πρώτων τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που εμφανίσθηκαν αντίθετα σε οποιαδήποτε οριζόντια παράταση του καθεστώτος προστασίας το οποίο λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Επισημαίνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η στάση των δανειστών προεξοφλεί μια σκληρή διαπραγμάτευση, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά οι θεσμοί θα  υποχωρήσουν και θα δεχτούν μία ολιγόμηνη παράταση στην προστασία.  Ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν επιθυμούν τη ρήξη, καθώς -όπως λένε- κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις και για την επόμενη μέρα και θα στερούσε από το δημόσιο μία πολύτιμη ανάσα ρευστότητας τη στιγμή που οι δημοσιονομικές πιέσεις από τη κρίση αυξάνονται και πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ψηλά η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων.

Τα επιχειρήματα της Αθήνας

  • Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα από το κορονοϊό και αδυνατούν αντικειμενικά να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να μιλάμε για διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών.
  • Μάλιστα θα βάλουν στο τραπέζι στοιχεία που αποδεικνύουν την δραματική αλλαγή του οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών και την ταμειακή τους ασφυξία ευελπιστώντας ότι θα πείσουν τους θεσμούς για την αναγκαιότητα του μέτρου.
  • Ως επιχείρημα μπορεί να λειτουργήσει και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για μερικούς μήνες προκειμένου να μπει φρένο σε μια νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών δανείων και να μην κινδυνεύσουν άδικα με πλειστηριασμούς όσοι πραγματικά υποφέρουν.

Σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες οι δανειστές δεν το συνδέουν αναγκαστικά με το καθεστώς για την πρώτη κατοικία και δεν εμμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή του μέσα στο Μάιο δίνοντας περιθώριο χρόνου στη κυβέρνηση για την κατάρτιση και ψήφιση του από τη Βουλή.

Εξάλλου εκτός ατζέντας της νέας αξιολόγησης τίθενται πλέον η ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις