Πρώτη κατοικία και πτωχευτικός κώδικας αυτή την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα έχουν την τιμητική τους καθώς θα συνεχιστούν εντονότερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για το πτωχευτικό δίκαιο που θα τη διαδεχθεί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη η συζήτηση μεταφέρεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εκπνέει στις 30 Απριλίου και οι ελληνικές αρχές ζητούν εξάμηνη παράταση εν μέσω της πανδημίας.

Αρνητικοί οι δανειστές

Οι δανειστές έχουν δηλώσει αρνητικοί σε παράταση του νόμου που όπως υποστηρίζουν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ενώ πιέζουν ο πτωχευτικός νόμος που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο να είναι ακόμη αυστηρότερος από αυτόν που εισηγούνται ΥΠΟΙΚ και τράπεζες.

Πιθανότατα βέβαια θα υπάρξει παράταση, τόσο λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, όσο και το γεγονός ότι ο πτωχευτικός νόμος δεν έχει ακόμη ωριμάσει και χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες όπως όλα δείχνουν.

Οι δανειστές βέβαια επιμένουν και απαιτούν ακόμη πιο αυστηρό πτωχευτικό πλαίσιο, με υψηλότερες καταβολές από τους οφειλέτες, αλλά αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες προσφυγές στα δικαστήρια.

Όποιος λοιπόν θεωρεί ότι αδικείται, θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει καθυστέρηση 5 ετών μέχρι να εκδικαστεί το αίτημά του -στη διάρκεια των οποίων δεν θα καταβάλλει τίποτα.

Παρουσιάζουν ως… ευκαιρία ζωής την εξωδικαστική ρύθμιση

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο προβλέπει εκποίηση περιουσίας με αντάλλαγμα τον μηδενισμό των χρεών του οφειλέτη και η ελληνική πλευρά καταθέτει πρόταση εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, ως μια τελευταία ευκαιρία πριν την εκποίηση της περιουσίας.

Όλες οι οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ιδιώτες, τις ΔΕΚΟ κ.λπ. θα μπαίνουν σε μια κοινή πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να οριστεί μια μηνιαία δόση συμβατή με την οικονομική δυνατότητα του κόκκινου οφειλέτη.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες. Ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει, εκτός από την απαλλαγή από τις οφειλές του, και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του, πληρώνοντας όμως το υπόλοιπο της οφειλής του χωρίς να προβλέπεται «κούρεμα», όπως ισχύει με την υφιστάμενη πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που πιθανολογείται για τις 4 Μαΐου θα βρει η κυβέρνηση και πολίτες σε δύσκολη θέση με κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις