Προστασία πρώτης κατοικίας τέλος στις 30 Απριλίου καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι «οι χθεσινοβραδινές τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς έχουν ολοκληρωθεί χωρίς επιτυχία αν και οι συζητήσεις συνεχίζονται». Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν αργά το βράδυ της Πέμπτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στην απαίτηση να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα: Δεν δέχονται νέα παράταση του καθεστώτος προστασίας για έξι μήνες όπως διεκδικούσε η κυβέρνηση, απαιτώντας να ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο και να ξεκλειδώσουν οι πλειστηριασμοί μετά τις 30 Απριλίου που λήγει η περίοδος εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει την παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία μέχρι τέλος του έτους, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία κορoνοϊού. Το πιο βάσιμο επιχείρημα ήταν ότι με 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται είτε σε αναστολή σύμβασης εργασίας είτε σε μια κατάσταση υπολειτουργίας με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, πολλά στεγαστικά και όχι μόνο δάνεια θα κοκκινίσουν λόγω μείωσης εισοδήματος. Η ελληνική θέση δεν πέρασε.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε και η πρόταση για επιδότηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση. Οι εκπρόσωποι  των Θεσμών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί.

Διπλό πλήγμα 

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση, μέρος της οποίας είναι το Πτωχευτικό, συνδέεται με την εκταμίευση 640 εκατ. ευρώ από ANFA- SMP, ωστόσο αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι η διατήρηση της εικόνας αξιοπιστίας προς τις αγορές, σε μια δύσκολη συγκυρία. Αξιοπιστία που ετρώθη με την υποβάθμιση πριν λίγες ώρες από τον οίκο Fitch

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις