Κορονοϊος Ναρκωτικά: “Έχουν παραλύσει τα πάντα, κανείς δεν αγοράζει και κανείς δεν πουλάει” αναφέρει ο προϊστάμενος της δίωξης ναρκωτικών του Περού Miguel Ángel Ramírez  στο Reuters. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση επιχειρήσεων που πλήττονται από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλά οι  αγρότες φυτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ναρκωτικών στο Περού,  λένε ότι θέλουν κι αυτοί βοήθεια.

Οι τιμές των “πρώτων υλών” που πωλήθηκαν σε συμμορίες ναρκωτικών μειώθηκαν κατά 70% από τότε που το Περού μπήκε σε lock down τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Julián Pérez Mallqui, επικεφαλή μιας τοπικής οργάνωσης καλλιεργητών. Είπε ότι τα μέλη του εξυπηρετούν την αυστηρά ρυθμιζόμενη νόμιμη αγορά του Περού, αν και “αναγνώρισε” ότι “ορισμένοι” καλλιεργητές το πωλούν στη μαύρη αγορά. Αξιωματούχοι του Περού αναφέρουν ότι περισσότερο από το 90% της καλλιέργειας της χώρας προορίζεται για εμπόρους και καρτέλ που τώρα όμως αγωνίζονται να μεταφέρουν προϊόντα.

Με τον τομέα αυτό της “οικονομίας”, ο Pérez επεξεργάζεται ένα σχέδιο να ζητήσει από την κυβέρνηση να αγοράσει πλεονάζοντα “αποθέματα”, κάτι σαν επιδότηση αγροτών. Εκπρόσωπος του οργανισμού κατά των ναρκωτικών του Περού είπε ότι μπορεί να δοθεί περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές που επλήγησαν.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού έπληξε τις βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση. Από τα καρτέλ κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, τα καταπράσινα χωράφια των Άνδεων, έως τους εμπόρους στο Λονδίνο και το Παρίσι, οι διακινητές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις νόμιμες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Σε τρεις ηπείρους, το Reuters μίλησε με δεκάδες αξιωματούχους επιβολής του νόμου, εμπειρογνώμονες ναρκωτικών, διπλωμάτες και άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο. Περιέγραψαν μια επιχείρηση που βιώνει αλυσίδες εφοδιασμού, καθυστερήσεις παράδοσης, δυσαρεστημένους εργαζομένους και εκατομμύρια πελάτες σε καραντίνα.

Ο Cecil Mangrum, ένας ντετέκτιβ ναρκωτικών στο αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι ένας πληροφοριοδότης έλαβε πρόσφατα ένα τηλεφώνημα από σύνδεσμό του στο Μεξικό που προσφέρει 25 κιλά μεθαμφεταμίνης για 3.200 δολάρια ανά λίβρα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τριπλάσιο της αγοράς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, και η υψηλότερη τιμή που έχει δει για το ισχυρό διεγερτικό στη δεκαετία στο πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Η Λατινική Αμερική είναι το επίκεντρο ενός παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Global Financial Integrity, ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ. Οι συμμορίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη παράγοντας και μεταφέροντας κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη και φεντανύλη που πωλούνται παγκοσμίως.

Οι ζημιές είναι πιθανό να είναι βραχύβιες, ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί κατά των ναρκωτικών. Τα καρτέλ έχουν αποδειχθεί ικανά να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια. Η πανδημία τελικά θα μειωθεί, οι εμπορικές οδοί θα ανοίξουν, οι πελάτες και οι έμποροι θα βγουν από τα σπίτια τους.

Ωστόσο, ο κοροναϊός κατάφερε να κάνει ό, τι δεν έχουν κάνει οι αρχές παγκοσμίως: επιβράδυνση της παγκόσμιας διακίνησης. Στο Μεξικό, το καρτέλ Sinaloa αντιμετώπισε πολλές απειλές με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης του πρώην ηγέτη Joaquin «El Chapo» Guzman. Αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα όσο τώρε με την πανδημία του ιού.

Τα προβλήμαα στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν αυξήσει τις τιμές των εισαγόμενων χημικών ουσιών, όπως η εφεδρίνη, που απαιτούνται για την κατασκευή μεθαδόνης, ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοκρατορίας ναρκωτικών των καρτέλ. Εν τω μεταξύ, το μερικό κλείσιμο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού έχει περιπλέξει τη διανομή, σύμφωνα με δύο μέλη του Sinaloa Cartel που μίλησαν με το Reuters.

«Καθώς τα σύνορα είναι κλειστά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη διέλευσή τους», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος βοηθά στην παραγωγή του συνθετικού φιοντανύλ οπιοειδούς για το καρτελ.

Χιλιάδες χιλιόμετρα νότια στη Βραζιλία, συμμορίες ναρκωτικών αντιμετωπίζουν παρόμοια δεινά διανομής. Στο γιγαντιαίο λιμάνι του Σάντος, το σημείο εκκίνησης για ένα σημαντικό μέρος των ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, οι κατασχέσεις τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 67% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εσόδων της Βραζιλίας. Ο Ciro Moraes, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας στο Σάντος, είπε ότι είναι ένα σημάδι ότι οι διακινητές βιώνουν τη δική τους προσωπική «ύφεση», ευγενική προσφορά του COVID-19.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις