Πληττόμενες επιχειρήσεις: Στις 3 Απριλίου πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία επεκτάθηκε η λίστα των ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) για τους κλάδους που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτούς προστέθηκε και ο ΚΑΔ 5320 «Άλλες ταχυδρομικές και ταχύ μεταφορικές δραστηριότητες, εκτός από Υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery)».

Με την ένταξή τους οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών μπορούν πλέον να θέσουν τους εργαζόμενούς τους στην αναστολή των 800 ευρώ, ή την εκ περιτροπής εργασία, να ωφεληθούν από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και να μειώσουν τα ενοίκια που καταβάλλουν κατά 40%. Ιδιαίτερα η έκπτωση ενοικίου θα εξοικονομήσει τεράστια κέρδη στην εταιρία η οποία δηλώνει ότι έχει 350 καταστήματα.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση σε μια περίοδο οι εταιρείες ταχυμεταφορών ομολογούν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση του τζίρου τους, είναι προκλητικό από την κυβέρνηση να τις εντάσσει στα ίδια μέτρα με εκείνες που έκλεισαν ή είδαν τρομακτική μείωση τζίρου ή αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της οριστικής πτώχευσης όπως είναι για παράδειγμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανέμεναν κέρδη την θερινή Τουριστική περίοδο.

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας Courier – Ταχυμεταφορές (ΑCS)

Κατά το 2019 τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε € 108,7 εκατομμύρια (αύξηση 7% σε σχέση με το 2018), τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε € 15,8 εκατομμύρια (υψηλότερα κατά 12,7% από το 2018) ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 13,2 εκατομμύρια  (υψηλότερα κατά 5,7% από το 2019), ήδη πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Η μόνη εξήγηση γι αυτή την προκλητική εύνοια από την κυβέρνηση είναι η σχέση του πρόεδρου της εταιρίας και  του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα με το μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως, μάλιστα μετά την έκδοση του ΦΕΚ, η ACS, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αυγή, έσπευσε να ενημερώσει τους συνεργάτες της ότι οφείλουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση της μείωσης του μισθώματος της επαγγελματικής μίσθωσης κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο.

«Σε περίπτωση που η κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα της εταιρείας σας (με βάση τον υψηλότερο τζίρο στο έτος 2018) περιλαμβάνεται στη λίστα, θα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη ρύθμιση κάνοντας σχετική δήλωση στο σύστημα Εργάνη μέχρι τις 20.4.2020 (ουσιαστικά 17.4, αφού η 20ή.4 συμπίπτει με τις αργίες του Πάσχα)» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα και προστίθεται: «Δεδομένου ότι και ο ΚΑΔ της ACS ΜΑΕΕ έχει ενταχθεί στην εν λόγω λίστα των εταιρειών που μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει τα μισθώματα να καταθέτονται στον τραπεζικό λογαριασμό της ACS και όχι των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καταθέσει το μίσθωμα του Απριλίου στους ιδιοκτήτες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις