Υπουργείο Οικονομικών Ύφεση: Σε δύο συγκεκριμένους λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις μεγάλες διαφορές σχετικά με την ύφεση εφέτος, μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%.

  • 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και
  • 2. Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση 9,7% το 2020, ενώ χαρακτηρίζεται η χώρα που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού ενώ ακολουθύν η Ιταλία (9,5%), και η Ισπανία (9,4%). Παρηγοριά ωστόσο είναι ότι βλέπει αντίστοιχα και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2021, με ανάπτυξη +7,9%.

To έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 6,25% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ προβλέπεται μείωσή του κατά 2% περίπου το 2021. Το ελληνικό χρέος εκτιμάται πως θα σκαρφαλώσει στο 196% του ΑΕΠ εφέτος, προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται το 2021 περίπου στα επίπεδα του 183% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2020 με σχετικά ισχυρές βάσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθε το 2019 στο 1,9%, λίγο χαμηλότερα των προσδοκιών. Η ανάπτυξη οφείλονταν κυρίως στην εσωτερική ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιώνονταν και η απασχόληση αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 17,3% συνολικά για το έτος. Αλλά…

«Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν. «Παρά την ταχεία πολιτική απάντηση, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση. Ωστόσο, η κρίση αναμένεται να ακολουθηθεί από ανάκαμψη το 2021. Η ύφεση και το κόστος των φορολογικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα οδηγήσουν σε ένα σημαντικό έλλειμμα το 2020». Διαβάστε Αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις