Τουρισμός κορονοϊόςΟι επαγγελματίες φοβούνται ότι η θερινή τουριστική σεζόν θα είναι η χειρότερη στη Ιστορία, παρά τις προσπάθειές τους να προσαρμοσθούν.

  • Θα υπάρξουν θερινές διακοπές;

Στη Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξουν διακοπές» αυτό το καλοκαίρι. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «ορισμένες ζώνες θα ανοίξουν στους τουρίστες και άλλες όχι», ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση. Γενικά, πολίτες και αρχές φαίνεται ότι προσανατολίζονται προς «τοπικού χαρακτήρα διακοπές». Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων θα παραμείνει στην Γαλλία για τις θερινές διακοπές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο «προμηθευτή» τουριστών στην Ευρώπη, «οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί σημαντικά», σύμφωνα με τον εκπρόσωποι της ABTA, της βρετανικής ένωσης επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίος ωστόσο πιστεύει ότι «όταν θα αρθούν οι περιορισμοί, η ανάγκη για ταξίδια, για συναντήσεις με τους οικείους ή για διακοπές θα εμφανισθεί και πάλι».

FRANCE-HEALTH-VIRUS

  • Πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τα τουριστικά επαγγέλματα;

«Διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί αρχίζουν να ανακοινώνουν σχέδια ανάκαμψης», εξηγεί ο εκπρόσωπος της ABTA, «αλλά θα χρειασθεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες», κυρίως για να επιτρέπεται η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό ισχύει για τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από το κλείσιμο των συνόρων. Στις πολύ τουριστικές περιοχές, τίθενται τα ίδια ερωτήματα: με ποιον τρόπο θα αισθανθούν ασφαλείς οι τουρίστες.

Στην Ισπανία, η πόλη της Γάνδια σχεδιάζει να επιστρατεύσει επόπτες και να απαγορεύσει την πλαζ στα παιδιά ορισμένες ώρες ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ο εξωτερικός χώρος των εστιατορίων θα μεγαλώσει και το μενού θα αναζητείται στο smartphone για να αποφεύγονται οι κατάλογοι που περνούν από χέρι σε χέρι. Η αλυσίδα ξενοδοχείων RoomMate Hotels σχεδιάζει να εγκαταστήσει χαλάκια εμποτισμένα με χλωρίνη ώστε να απολυμαίνονται οι σόλες των παπουτσιών και τα ροδάκια των βαλιτσών κατά την άφιξη των πελατών, που θα θερμομετρώνται και θα εφοδιάζονται με μάσκες, απολυμαντικό τζελ και γάντια. Όλοι οι επαγγελματίες ζητούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επεξεργάζονται εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες για την υποδοχή τουριστών, ανακοίνωσε χθες ο Τιερί Μπρετόν. Θα είναι έτοιμοι τις προσεχείς ημέρες.

Έπειτα από οικονομικές κρίσεις, «ο τουρισμός πάντοτε ξεκινούσε , διότι οι οικονομικοί παράγοντες προσαρμόζονται στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε περίπτωση θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής», λέει ο Johan Vincent, ειδικός σε θέματα Τουρισμού στην Σχολή Ανωτάτων Τουριστικών Σπουδών της Ανζέρ. Μία προσπάθεια προσαρμογής που θα χρειασθεί επενδύσεις, την ώρα που ο τομέας βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες. Στην Ισπανία, δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ο αριθμός των ξένων τουριστών κατέγραψε πτώση κατά 64,3% τον Μάρτιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και η εργοδοτική ξενοδοχειακή ένωση θεωρεί ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 60% σε ετήσια βάση.

Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τον τουρισμό, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. Οι 27 διαπραγματεύονται ένα γιγάντιο ταμείο ανάκαμψης, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος, «ύψους 1.000 έως 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ». Όμως οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες σε όλες τις χώρες; Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για τις χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και σε μικρότερο βαθμό τη Γαλλία.

«Ασφαλείς διάδρομοι»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου, στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη -η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου- με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Στη δεύτερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πρωθυπουργών κυριάρχησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες τους. Οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν ακόμη στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της Δανίας, η οποία, όπως είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες ένα μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα νηπιαγωγεία ή τα δημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικες. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης τόνισε ότι όταν επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας του, τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα. Ο πρωθυπουργός πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ και της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.