Επισιτισμός – Τουρισμός: Δυσοίωνο σκηνικό για τους συγκεκριμένους κλάδους. Ο Ο Πρ. Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, κος Χότζογλου μιλά για εκτόξευση της ανεργίας και πρόβλημα επιβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού.​ Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία στρέφεται κατά του υπουργείου Εργασίας, επειδή συνεχίζει να αρνείται να κηρύξει ως υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, που φέρει την υπογραφή τόσο των εργοδοτών όσο και των εκπροσώπων των εργαζομένων εδώ και δύο μήνες.

«Μόνο ως άρνηση μπορούμε να εκλάβουμε τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της κήρυξης της ΣΣΕ στον επισιτισμό έως τώρα. Παρ΄ όλο ότι  υπογράψαμε τη σύμβαση στις 12.12.2019, και καταθέσαμε έκθεση τεκμηρίωσης μαζί με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στις 26.3.2020 που ζητούσε ο νόμος Βρούτση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό Επισιτισμό.

Ερωτήματα
Η Ομοσπονδία θέτει ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Σε λίγες μέρες θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της εστίασης μετά την πανδημία κι εμείς αναρωτιόμαστε με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα γίνει αυτό. Πώς θα καλυφθούν οι χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας που αναμένεται να προκύψουν; Πώς θα στηριχθούν οι συνάδελφοί μας εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο;».

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, εκτιμώντας ότι πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα μείνουν άνεργοι.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ είχε αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Η κυβέρνηση επιβάλλεται να εντάξει άμεσα το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μέχρι την επαναπρόσληψή τους.

Επιτακτική ανάγκη είναι και η κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, μία σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στη χώρα» .

Παράλληλα, τη λήψη λήψη μέτρων  στήριξης πλέον των 25.000 εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό «που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων», ζητούν με ερώτησή τους, προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Οικονομικών, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  με πρώτη υπογράφουσα την Κατερίνα Νοτοπούλου.
Σύμφωνα με τους βουλευτές «καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα» οι εξής κλάδοι:

  • Όσων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, πόσο μάλλον στη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όσων εργαζομένων δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.
  • Όσων εργαζομένων συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις