Τουρισμός κορονοϊός: Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα γερό… κρας τέστ για την οικονομία των χωρών που εξαρτιόνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση δεν θα μπορούσε παρά να είναι και η χώρα μας, καθώς συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας -από την πρώτη Ιουνίου- θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο, με τις εξελίξεις ωστόσο σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες διαχρονικά τροφοδοτούν την ελληνική αγορά, να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, η οποία… κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά θανάτους από τον Covid – 19 και μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν προβλέπεται να υπάρξει ζήτηση. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν πως θα σωθεί κάπως η κατάσταση τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Εξίσου άσχημα είναι τα νέα και σχετικά με τη τουριστική αγορά της Γερμανίας. Αρκετές τουριστικές μονάδες σε περιοχές όπως στη Σαξονία, τη Βαυαρία και σε προορισμούς στη Βόρεια Θάλασσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στο τέλος Μαΐου, με διαθεσιμότητα έως και 60% δεδομένου ότι αρκετές υπηρεσίες (spa, πισίνες, κτλ) θα παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες της Γερμανίας να μην ταξιδέψουν εκτός συνόρων και υπό το φόβο εισαγωγής νέων κρουσμάτων από άλλες περιοχές.

Τέλος μεγάλο πλήγμα θα είναι και η αγορά της Ρωσίας, στην οποία ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες πλησιάζοντας τις 200.000. Η ρωσική κυβέρνηση έχει απαγορέψει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τις 27 Μαρτίου, ενώ η Αεροφλότ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας όλα τα δρομολόγια εξωτερικού έως τον Αύγουστο.