Κορονοϊός ταξίδια: Σε πρώτο πλάνο φαίνεται πως είναι οι διακρατικές συμφωνίες, με στόχο να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν και κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, η τουριστική σεζόν. Οι αεροπορικές εταιρείες, που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, καταβάλλουν προσπάθειες να καταρτίσουν το πρόγραμμα των δρομολογίων του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, αναμένουν κατευθυντήριες γραμμές από την Κομισιόν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν, οι πτήσεις που συνδέουν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το εξωτερικό είναι ελάχιστες, π.χ. από την Aegean για Βρυξέλλες, Swiss Air για Ζυρίχη και Γενεύη, Qatar Airways προς Ντόχα, ενώ το δίκτυο του εσωτερικού λειτουργεί με πολύ μειωμένα δρομολόγια.

Σε μία προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προωθούνται οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες που είναι πιο «έτοιμες» σε υγειονομικό επίπεδο όπως η Κύπρος, το Ισραήλ. Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε και μία εικόνα για το πώς θα δέχεται η Ελλάδα τουρίστες από το εξωτερικό και για τις αεροπορικές πτήσεις.

Όπως ανέφερε, οι επιβάτες σε πτήσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα οφείλουν να έχουν λάβει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού και χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση. Επιπλέον, η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου «να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές».

Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ, ενώ οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός τους και η παραμονή σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.


Διαβάστε: Έξαλλος με τον Χάρη Θεοχάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Οι αεροπορικές συνδέσεις

Όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean, τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής, με τη διοίκησή της παράλληλα να καταρτίζει το πλάνο της επόμενης ημέρας για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, ο πρόεδρος Ευτύχης Βασιλάκης.

Ο όμιλος της Lufthansa προχώρησε σε ανακοινώσεις την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο θα εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες απουσίας πτήσεων από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Eνδιαφέρον έχει το ενημερωτικό σημείωμα που παραθέτει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν από/ προς Ελλάδα. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και πολιτειών των ΗΠΑ, ωστόσο προς διευκόλυνση των πολιτών, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, εξέδωσε τις τελευταίες πληροφορίες αεροπορικών συνδέσεων και οι αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν πτήσεις κι έχουν ως εξής: Η American δε θα έχει καμία πτήση Φιλαδέλφεια-Αθήνα για τη θερινή σεζόν, ενώ το Σικάγο-Αθήνα ενδέχεται να επανέλθει στο δίκτυο στις αρχές Ιουνίου. Η Emirates συνεχίζει τις πτήσεις Νιούαρκ- Αθήνα την 1η Ιουλίου, ενώ η United δε θα έχει καμία πτήση Νιούαρκ -Αθήνα για τη σεζόν. Μέσω της Air France, η οποία έχει προγραμματισμένη, επόμενη πτήση από Αθήνα προς Παρίσι στις 23 Μαΐου, μπορεί να υπάρξει σύνδεση με το αεροδρόμιο JFK και άλλους προορισμούς των ΗΠΑ, την επόμενη μέρα.

Η Ryanair, της οποίας ένα 99% των πτήσεων και πάνω είναι ακυρωμένο, επίσης τηρεί στάση αναμονής, έως τις 21 Μαΐου. Έως τότε ισχύει το πολύ περιορισμένο πρόγραμμα της εταιρείας σε ελάχιστους προορισμούς από/ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ η αναθεώρηση των δρομολογίων θα γίνει εφόσον ληφθούν αποφάσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για τη χώρα μας πάντως, η εταιρεία έχει ήδη «ανοίξει» το πρόγραμμά των κρατήσεων αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα έχουν ανοίξει οι συνδέσεις στους περισσότερους προορισμούς από/προς Αθήνα, Καλαμάτα, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

Επίσης, η Wizz Air ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα των δρομολογίων της τη χώρα μας από τον Ιούλιο.