Τουρισμός Politico: Εσπευσμένη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρώπη ζητά η Αθήνα με τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς -ωστόσο- να προκρίνει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων. «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν», αναφέρει ελληνικό έγγραφο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν φέρεται να ζήτησε την επίσπευση των όλων κινήσεων και κοινή στάση απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν, η οποία ήδη έχει τραυματισθεί βαριά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η Ελλάδα έχει στείλει non-paper με τις θέσεις αυτές στην Ε.Ε.., ενόψει και της συζήτησης του θέματος της αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη.

Ο οδικός χάρτης

Η Ελλάδα ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών και τάσσεται κατά οποιασδήποτε μεροληπτικής στάσης σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, που συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Η Αθήνα ζητά «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα, τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ  «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».

Επίσης, σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν» αναφέρει το έγγραφο.

Το θέμα θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη του Κολεγίου των Επιτρόπων για την Τετάρτη – μαζί με μια πληθώρα σχετικών προτάσεων, που συνθέτουν το μάντρα της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι τα ταξίδια, ο τουρισμός, οι διακοπές, η ενιαία αγορά, η ζώνη Σένγκεν, η οικονομική ανάκαμψη, το μέλλον της Ευρώπης, η ψηφιοποίηση και η Πράσινη Συμφωνία είναι αλληλένδετες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις