Ελικόπτερα Φρεγάτες Πολεμικό Ναυτικό: Σημερινά δημοσιεύματα προαναγγέλουν ότι τις επόμενες ημέρες,  από τη Βουλή θα εισαχθεί η έγκριση του κόστους της προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων με 240 εκ. ευρώ. Τα ελικόπτερα είναι καινούρια, τύπου MH-6oR (Romeo). Είναι πολλαπλών αποστολώνανθυποβρυχιακού πολέμου. Τα νέα ελικόπτερα, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα ΑΒ-212.

Τα Romeo, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στα μέσα Ιουλίου του 2019, πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφεραν πως “τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ” καθώς επίσης, ότι θα “βελτιώσουν την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές”.

Πηγές από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρουν πως το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να δηλώσει την ισχυρή παρουσία του στο πλαίσιο συμμαχικών αποστολών, όπως αυτή κατά του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέσα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο” τονίζουν. Επίσης, τονίζουν πως επειδή το οικονομικό μέλλον είναι δύσκολα προβλέψιμο λόγω πανδημίας, προέχει αυτή η προμήθεια. “Ώριμα προγράμματα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα” αναφέρουν και προσθέτουν ότι τα δύο προγράμματα αυτά (αγορά και αναβάθμιση) έπρεπε να ξεκινήσουν “χθες“. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι το κρίσιμο είναι μέρος αυτών των εργασιών να γίνουν από την Ελληνική αμυντική Βιομηχανία με τη μορφή υποέργων προκειμένου να ενισχυθεί και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

150 εκ. ευρώ για αναβάθμιση φρεγατών

Η αναβάθμιση των φρεγατών, αναμένεται να τις κάνει αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού.  Ο σχετικός διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (πρόκειται για τις “Υδρα“, “Σπέτσαι“, “Ψαρά“, “Σαλαμίς“, πλοία ηλικίας 22-28 ετών) με κόστος περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά την συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας.  Αν ο εκσυγχρονισμός τους ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2024. Η αναβάθμιση των εξοπλισμών της χώρας αποτελεί κρίσιμη επιλογή για την ενίσχυση της εν όψει των αναταράξεων που προκαλεί στη Μεσόγειο η τουρκική επεκτατικότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις