Εμπορικά κέντρα: Ανοίγουν από Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα, δύο εβδομάδες νωρίτερα, με προδιαγραφές που δεν καλύπτονται εντός δύο ημερών (εκτός εάν υπήρξε άλλη συνεννόηση). Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα (δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο).

«Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με ταχύτητα», δήλωσε ο ίδιος, ενώ υποστήριξε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήταν εκείνη που έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού επιτρέπει το άνοιγμα των εν λόγω πολυκαταστημάτων.

Στα εμπορικά κέντρα γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων «ο κορoνοϊός δεν κολλάει»
Αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα εμπορικά κέντρα την ερχόμενη Δευτέρα τονίζει:

Άλλο ένα κρούσμα κραυγαλέας αντίφασης στα πολλά μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση μετά τη καραντίνα:
Τη Δευτέρα ανοίγουν άρον – άρον τα μεγάλα πολυκαταστήματα, γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων, όπου μάλλον δεν κολλάει ο κορονοϊός. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένουν κλειστά και στο έλεός τους, τα μικρά καταστήματα εστίασης με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Εκεί που προφανώς ο κορoνοϊός κολλάει, τουλάχιστον μέχρι και την 1η Ιουνίου. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει και πάλι πόσο νοιάζεται για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα…

 Ζητούμενο αν μπορούν να καλυφθούν οι προδιαγραφές μέσα στο Σαββατοκύριακο
Η επίσπευση άρσης του lockdown κατά δύο εβδομάδες προφανώς και είναι αποτέλεσμα της φθίνουσας έως αυτή τη στιγμή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Η απόφαση αυτή ωστόσο αιφνιδίασε την αγορά, καθώς η επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων απαιτεί συγκεκριμένους τεχνικούς ελέγχους, ενώ οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας απαιτούν επίσης απολυμάνσεις και προδιαγραφές, που είναι ζητούμενο εάν θα ολοκληρωθούν σε όλες των περιπτώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Προφανώς πάντως μέσα στις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση, αν και αιφνιδιαστική, έρχεται σε ένα βαθμό να διορθώσει «παραφωνίες» που παρατηρήθηκαν με το δεύτερο κύμα επανεκκίνησης της αγοράς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το πολυκατάστημα Attica στην Πανεπιστημίου, το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο καταναλωτικό κοινό. Θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει από τις 11 Μαΐου, όπως το κατάστημα Αttica της Τσιμισκή και άλλα ομοειδή καταστήματα της αγοράς, όπως τα Notos galleries. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία ορισμένων μόνο καταστημάτων του Smart Park, την ώρα που το γειτονικό εκπτωτικό χωριό έμεινε κλειστό αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της άρσης των περιορισμών για τα malls.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης από τις 25 Μαΐου;
H κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης, καφέ κ.λπ. εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις