Μισθοί στο Δημόσιο: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι «ευσεβείς πόθοι» της αντιπολίτευσης”. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μέσω των σαββατιάτικων ΜΜΕ, με δύο εφημερίδες να το έχουν πρωτοσέλιδο. Τα Νέα κάνοντας λόγο για “επιδότηση” και η Εφημερίδα των Συντακτών, μιλώντας για περικοπές. Το υπουργείο προχωρά σε διάψευση όσον αφορά τη μείωση μισθών, δεν διευκρινίζει ωστόσο αν όντως προγραμματίζεται συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης.

Υπενθυμίζεται πως πριν το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον Real FM, είχε δηλώσει ότι “δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα μέτρο μείωσης των μισθών στο δημόσιο ή συντάξεων” προσθέτοντας ότι “αυτός είναι ο σχεδιασμός και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο“. “Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση” είχε προσθέσει.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την αναστάτωση που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε υλοποίηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε: “Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος. Αντί να σταματήσει την επιδότηση της αναστολής συμβάσεων και των μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει την ίδια καταστροφική πολιτική και στο Δημόσιο”.

Και πρόσθεσε: “Πρόκειται για σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης. Θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλα αυτά, προφανώς, θα έχουν συνέπεια την είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα”. Τονίζει: “Οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τον προειδοποιούμε πως δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των πολιτών. Τα εφιαλτικά αυτά σχέδια πρέπει να μείνουν, και θα μείνουν, στα συρτάρια του”.

Το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για να προσλάβει συμβασιούχους στο Δημόσιο. “Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Τονίζει πως η κυβέρνηση”χρησιμοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, για να κάνει τα ρουσφέτια της, αλλά και να εφαρμόσει παντού τις ελαστικές μορφές απασχόλησης“.

Τι ανέφεραν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το σχέδιο αφορούσε ουσιαστικά επιδότηση της μερικής απασχόλησης  με το πρόγραμμα SURE για τους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η πρόταση προέβλεπε επιδότηση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα με την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει ότι τα μισά λεφτά του μισθού θα δίνει το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα άλλα μισά θα καλύπτονται από τα κονδύλια του SURE.

Βάσει αυτού, για παράδειγμα, εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ και να έχει απώλεια 150 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις