Μιχάλης Τσαμάζ: Η πανδημία προκάλεσε αναταράξεις ζημιές και αναβολή επενδυτικών σχεδίων σε πολλές επιχειρήσεις αλλά όσον αφορά στον όμιλο του ΟΤΕ  οι επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020 θα προχωρήσουν κανονικά όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE. Ο κ. Τσαμάζ  ανέδειξε ως δύο από τα βασικά προβλήματα που επέφερε ο κορονοϊός τα μειωμένα έσοδα από την περιαγωγή λόγω των κλειστών συνόρων αλλά και τη μείωση στα έσοδα από υπηρεσίες προς επιχειρήσεις που μπήκαν σε δίνη λόγω πανδημίας.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, η διοίκηση του ΟTΕ υποστήριξε πως περιορίστηκαν εξαιτίας του χαρακτήρα της ως τεχνολογικής εταιρείας. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών κατά τις πρώτες ημέρες της καραντίνας που περιορίστηκαν όμως σημαντικά κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Τον Απρίλιο, όμως, οι πωλήσεις μέσω των καταστημάτων μειώθηκαν ενώ όπως ήταν λογικό υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις σε έργα τεχνολογίας του ομίλου.

O οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ κ. Μπάμπης Μαζαράκης

Για το επενδυτικό πρόγραμμα, μίλησε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Μπάμπης Μαζαράκης κυρίως όσον αφορά στις ευρυζωνικές υπηρεσίες που θα περάσει σταδιακά το υπάρχον αλλά και το νέο πελατολόγιο όπως και για τα νέα δίκτυα νέας γενιάς για καλύτερες υπηρεσίες στη χρήση δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία που έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Ο κ. Μαζαράκης ενημέρωσε πως οι πελάτες λόγω της απομακρυσμένης εργασίας αλλά και του περισσότερου ελεύθερου χρόνου στο σπίτι αναζητούν μεγαλύτερες ταχύτητες ενώ εγγράφονται όλο και περισσότεροι στις υπηρεσίες τις Cosmote tv.

Και ενώ ήδη από το χειμώνα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για την τιμή των data που ξαναφούντωσε λόγω της πολυσυζητημένης μελέτης που παρήγγειλε η επιτροπή ανταγωνισμού, ο κ. Μαζαράκης διαβεβαίωσε πως οι τιμές μειώνονται, μέσα από τα νέα πακέτα που προσφέρει ο ΟΤE καθώς αυξάνονται και οι συνδρομητές που επιλέγουν πακέτα με πολλά Gb και λιγότερα sms ή χρόνο ομιλίας.

Όπως γνωστοποίησε στους αναλυτές η διοίκηση του ΟΤΕ, στην εφαρμογή Cosmote στην προστέθηκαν 300.000 χρήστες τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια χρήστες μέσα στον Απρίλιο. Επίσης τον Μάρτιο η ανάγκη των ανθρώπων για περισσότερη επικοινωνία προκάλεσε αύξηση κατά 100% των ανανεώσεων συμβολαίων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Στις ερωτήσεις για το πλάνο μείωσης του κόστους λειτουργίας του ομίλου, η διοίκηση μίλησε για περικοπές σε τομείς όπως το marketing και όχι μισθών ή απολύσεις.

ΟΤΕ για ευρυζωνικότητα, ΟΤΤ και Ρουμανία

Στο τέλος Μαρτίου, η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είχε φτάσει τα 4.124.000 συνδέσεις με το μερίδιο του ΟΤE στο 49% (2.036.000 ευρυζωνικές συνδέσεις). Μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ο ΟTΕ προσέθεσε περίπου 30.000 συνδέσεις, με το σύνολο του ανταγωνισμού να προσθέτει μόλις 9.000 συνδέσεις. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φτάνει πλέον το 86%.

Η διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς (VDSL / Vectoring) έφτασε στα τέλη Μαρτίου σχεδόν το 39% της πελατειακής βάσης του ΟΤE στη λιανική ενώ λειτουργούσαν περίπου 16.000 καμπίνες. Το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καλύπτει σήμερα περίπου 150.000 νοικοκυριά, με στόχο τον διπλασιασμό της κάλυψης μέχρι το τέλος του έτους. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, προστέθηκαν 45.000 νέοι συνδρομητές στα δίκτυα νέας γενιάς, με το 89% των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL / Vectoring να απολαμβάνει ταχύτητες άνω των 50 Mbps. Γεωγραφικά, τα δίκτυα νέας γενιάς καλύπτουν σχεδόν το 72% της χώρας.

Στην Cosmote TV προστέθηκαν 2.000 συνδρομητές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 557.000, με τη διοίκηση του ΟTΕ να υποστηρίζει πως η εφαρμογή ΟΤΤ που ανέπτυξε η εταιρεία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση δεδομένων (data) ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία, που διπλασιάστηκε κατά την τελευταία διετία. Από 1,7 Gb στο πρώτο τρίμηνο του 2018, έφτασε τα 3,6 Gb ανά συνδρομητή στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα έσοδα από data έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο ήταν 76 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται και αύξηση 88% στην κίνηση δεδομένων στην κινητή, ενώ οι πελάτες κινητής που χρησιμοποιούν και data αυξήθηκαν κατά 9%, με τη διείσδυση στο πελατολόγιο κινητής να φτάνει το 69%.

Για τη Ρουμανία πάντως η διοίκηση του ΟTΕ σημείωσε σκέφτεται ακόμα και την πώληση συνεχίζοντας πάντως τις προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Telekom Romania και Telekom Romania Mobile.