Εστίαση τραπεζοκαθίσματα: Τη δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε διπλάσια έκταση και χωρίς επιπλέον κόστος θα έχουν εστιατόρια και καφέ, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που ψηφίζεται την Παρασκευή 22 Μαΐου στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η τροπολογία έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 31/11/2020, μέχρι δηλαδή την έναρξη ουσιαστικά της εορταστικής περιόδου. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ’επέκταση θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και 50 εκατοστών.

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι από τους δήμους και κλιμακωτή αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, καθώς αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο για υπερβάσεις και τη δεύτερη φορά θα κλείνει για τρεις μήνες η επιχείρηση αλλά και το οίκημα, για να μην υπάρχει η δυνατότητα με αυτό που έχει παρατηρηθεί να αλλάζουν ΑΦΜ οι επιχειρήσεις και να συνεχίζουν την λειτουργία τους. Στόχος της τροπολογίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, είναι και να στηριχθεί ο κλάδος, που λειτούργησε αυτούς τους μήνες ως ντελίβερι, αλλά και η προστασία του βιώσιμου χώρου και της μετακίνησης μέσα στην πόλη. Να μπορέσει να διασφαλιστεί η υγεία των πελατών αλλά και κίνητρο για την ανάπτυξη του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος για τη λειτουργία των εστιατορίων στην ΕΡΤ 

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή, οι δήμοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τον χώρο που θα διαθέτουν, καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει χωροθέτηση για κάθε πλατεία της χώρας. «Εμείς», είπε, «αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο, για να μην γίνει αυτή η επέκταση με άναρχο τρόπο. Και θέτουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις διελεύσεις πεζών, τους κοινόχρηστους χώρους, των διελεύσεων μετακίνησης ΑΜΕΑ και δεν παρέχουμε τις δυνατότητες να γίνουν βαριές κατασκευές στον επιπλέον χώρο που θα διατεθεί για αυτούς τους μήνες στις επιχειρήσεις». Ο υφυπουργός ανέφερε πως θα καταθέσουν μια δεύτερη νομοθετική βελτίωση για τα καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις πρασιές και πως θα επεκταθούν σε κοινόχρηστους χώρους.