«Πρόνοια της πολιτείας αναμένεται να υπάρξει και για το δώρο Πάσχα και για την άδεια ειδικού σκοπού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο «Θέμα 104,9». Τόνισε ότι παραμένουν ανοικτά για το κυβερνητικό επιτελείο το ζήτημα του επιδόματος αδείας και το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τον Ιούνιο και μετά σταματάμε αν έχουμε αναστολές εισφορών σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά. Δεν ισχύει πλέον για το μήνα Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής ασφαλιστικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, καθώς το μέτρο αυτό κοστίζει πάρα πολύ».

Ενδεικτικά, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών μηνιαίως ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει κατά 50% το χρόνο εργασίας, με την πολιτεία να αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεται. Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν θα προσληφθούν θα τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Για τα επιδόματα ανεργίας, δίνεται παράταση δύο μηνών μέχρι τέλος Ιουλίου τριπλασιάζεται το κονδύλι του κοινωνικού τουρισμού.

Το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
  • Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις Βρούτση

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τους μικρομεσαίους

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις φέρνουν απώλεια εισοδήματος έως και 20% για τους εργαζόμενους που θα «γλιτώσουν» το φάσμα της ανεργίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν το χρόνο εργασίας (ή απλώς να δηλώνουν μείωση, γιατί η τήρησή της θα είναι υπόθεση των ελεγκτικών μηχανισμών) και να τους πληρώνουν το μισό μισθό. Από το υπόλοιπο 50% του μισθού, το κράτος θα δίνει στον – επί της ουσίας – «ελαστικά» εργαζόμενο, το 60%. Έτσι, το εισόδημα του εργαζόμενου θα μειώνεται κατά 20%.

Εάν για παράδειγμα, ένας μισθωτός λαμβάνει 1.000 ευρώ, θα λαμβάνει πλέον 800€ – 500€ από τον εργοδότη του και 300€ από το κράτος – απώλεια συνολικά 200€ ή 20%. Μια τέτοια απώλεια εισοδήματος σε ακόμη χαμηλότερους μισθούς (που είναι ο κανόνας) θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν οριακές μόνο δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το προς τα κάτω όριο είναι ο κατώτατος μισθός, έσπευσε να πει ο Γιάννης Βρούτσης – τον οποίο, ας σημειωθεί, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρνηθεί να αυξήσει.

Διαβάστε: Το σχέδιο της κυβέρνησης: Αυτά ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την Οικονομία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις