Το να λέμε μεταξύ μας ότι οι Βορειοευρωπαίοι νιώθουν ασφάλεια να ταξιδέψουν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι οι Βορειοευρωπαίοι, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια ερωτήματα που τίθενται για το «πότε και πώς θα μπορέσουν να ταξιδέψουν αφού το Βέλγιο έχει ακόμα κλειστά τα σύνορα» είναι περιττά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τσάρτερ πάνε κατευθείαν στα νησιά από τις χώρα προέλευσης και δεν είναι το Βέλγιο ή κάποια άλλη χώρα που θα αναχαιτίσει τον τουρισμό προς την Ελλάδα.

EUROKINISSI

Είναι διακριτή και κατανοητή η απελπισία της κυβέρνησης, για το τι μέλλει γενέσθαι στον τουρισμό. Όμως η ευκολία με την οποία παραιτείται από βασικά μέτρα ασφαλείας, δημιουργεί ερωτήματα. Δεν θα υπάρχει υποχρέωση καραντίνας στην Ελλάδα για τους επισκέπτες, δεν θα γίνεται τεστ για τον Covid-19 στα αεροδρόμιά μας. Απλά θα διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι, «λες και ψάχνουμε για λαθρεμπόρους» όπως γράφτηκε εύστοχα.

Αλλά το πλέον ακατανόητο είναι ότι σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ Θεοχάρη: «Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών». Δηλαδή αν το ερώτημα είναι «Θάνατος ή Τουρισμός», η απάντηση μας είναι «Ναι και στα δύο»

Βεβαίως είχε διατυπωθεί και άλλη άτυπη ελληνική ιδέα, προς την Αγγλία αυτή τη φορά: «Αν εξαιρέσετε από την καραντίνα τους Έλληνες επισκέπτες στη χώρα σας, θα εξαιρέσουμε από την καραντίνα τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα». (Coronavirus Newscast του BBC).

Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μπορείς να ξεκινάς υγιέστατος από το Ελευθέριος Βενιζέλος προς την Αγγλία, μέσω Γερμανίας και να προσγειώνεσαι στο Χίθροου, φορέας. Το ίδιο ισχύει και ανάποδα. Εν ολίγοις ο ιός δύναται να διασπαρεί ακόμα και στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα τρίτων χωρών, μέσω τωνν οποίων έρχονται ή πάνε.

Ο κος Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές. Αλλά o πιο ευχάριστoς σχολιασμός έγινε από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου της Βορείου Ελλάδος: «Είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ναι και σε Σκοπιανούς τουρίστες»…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις