Σηκώνει ρολά η εστίαση – Πώς θα λειτουργούν από σήμερα εστιατόρια και καφετέριες [vid]
Πρόκειται για περίπου 100.000 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες που από το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου ξανακάνουν τα... εγκαίνιά τους μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας, λόγω κορονοϊού.
Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα μπορεί να επαναλειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο πολλοί επαγγελματίες, κυρίως απ’ το χώρο των εστιατορίων, εμφανίζονται διστακτικοί καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα πρωτόκολλα υγείας ενώ τα μέτρα στήριξης της εστίασης αφορούσαν τελικά μόνο την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 13% και τη καταβολή μειωμένου ενοικίου το μήνα Ιούνιο (60%). Έτσι, όπως λένε, κάποιοι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους μετά την άρση των μέτρων, ενώ αρκετοί δεν ξέρουν εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, αφού θα έχουν λιγότερη πελατεία.
«Με δεδομένο λοιπόν ότι για την επαναλειτουργία μίας τέτοιας επιχείρησης πρέπει να δαπανηθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, στην αρχή κάποιοι ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν για να δουν περίπου πως θα διαμορφωθεί η κίνηση», εξηγούσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι οι περισσότεροι θα ανοίξουν από σήμερα «διότι όσο παραμένεις κλειστός τόσο πιο κοντά στο λουκέτο είσαι. Με μηδέν εισόδημα και μόνο έξοδα και υποχρεώσεις ποτέ κανείς δεν επιβίωσε. Τουλάχιστον θα παλέψεις και όσο πάει», λέει χαρακτηριστικά.
Με βάση την κυβερνητική απόφαση από σήμερα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που διαθέτουν υπαίθριο χώρο (αυλές, μπαλκόνια κοκ) ή χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο (πλατείες, πεζόδρομους κοκ). Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά αυτό καλύπτει περίπου το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Έως 15 Ιουνίου το άνοιγμα των κλειστών χώρων στην εστίαση
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με υπαίθριο χώρο ή ημιυπαίθριο χώρο χωρισμένο με τζαμαρίες είναι πιο τυχεροί, καθώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο αυτό για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.
Για τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρόκειται να ανοίξουν πολύ σύντομα ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για 15 Ιουνίου. Συμπλήρωσε δε πως για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ειδικούς και «θα δούμε τι πρέπει να αλλάξει ή να διορθωθεί», σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Για τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και άλλα ροφήματα, τόνισε ότι θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα υγιεινής και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.
Σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους, επανέλαβε ότι δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν καθίσματα σε διπλάσιο χώρο όπου υπάρχει η δυνατότητα. Παρατήρησε ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια προβλήματα στην αρχή, αλλά είναι σίγουρος ότι και οι Δήμοι θα τρέξουν τις διαδικασίες και τα όποια προβλήματα θα έχουν λυθεί εντός των επομένων ημερών.
Τι είπε για ίντερνετ καφέ και γυμναστήρια
Τέλος σε ό,τι αφορά τα ίντερνετ καφέ, ο κ. Παπαθανάσης είπε στον ΑΝΤ1 πως υπάγονται στην περίπτωση των καταστημάτων που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια θα ανοίξουν στην επόμενη φάση, εντός του Ιουνίου.
Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν αργότερα στις τελικές φάσεις του σχεδίου της επιστροφής στην κανονικότητα.
Πότε θα ανοίξουν κτήματα για δεξιώσεις
Ο Νίκος Παπαθανάσης ρωτήθηκε και για τα κτήματα που διεξάγονται δεξιώσεις, όπως για γάμους. Όπως είπε, θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο με συγκεκριμένους κανόνες. «Βεβαίως (θα ανοίξουν) μέσα στον Ιούνιο. Θα λειτουργήσουν με κάποιους κανόνες που θα ανακοινωθούν» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.
«Τα κτήματα είναι υπαίθριοι χώροι οπότε κι αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες που θα ανακοινωθούν» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι οι κανόνες θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που ισχύουν για την εστίαση.
«Δωρεάν» υπαίθριος χώρος
Με βάση ρύθμιση που πέρασε στο νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν με απόφαση Δημάρχου ατελώς τον διπλάσιο απ’ τον αρχικό παραχωρούμενο δημόσιο υπαίθριο χώρο «ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης».
Επίσης δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν είχαν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου να λάβουν επίσης ατελώς «για την ανάπτυξη αριθμού τραπεζοκαθισμάτων ίσου με την επιβαλλόμενη μείωση στον εσωτερικό ή αύλιο χώρο ή στο προκήπιο του καταστήματος».
Περιορισμοί
Ωστόσο μεζεδοπωλεία, ταβέρνες κοκ θα πρέπει να ξεχάσουν προς το παρόν τη ζωντανή μουσική καθώς αυτή απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους. Αντίθετα επιτρέπεται η μουσική μέσω ηχείων αρκεί να είναι εντός των ορίων εντάσεως ήχου.
Επίσης τα κλιματιστικά απαγορεύονται δια ροπάλου... Επιτρέπονται ανεμιστήρες, όχι όμως και τα συστήματα υδρονέφωσης για να δροσίζεται ο κόσμος.
Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Τα μέτρα ασφαλείας από τις επιχειρήσεις εστίασης
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
• Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
• Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
• Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
• Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
• Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
• Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
• Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
Τι ισχύει εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού
Σημειώνεται πως αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.