«Η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» για την ανθρωπότητα την πανδημία του κορονοϊού, σημειώνοντας πως «άλλαξε τον κόσμο κι έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση». Ο κ. Μυτιληναίoς απεύθυνε μήνυμα συστράτευσης των μεγάλων επιχειρήσεων για τη στήριξη της οικονομίας: «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα», είπε.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την εισηγμένη εταιρεία του. «Αυτό έκανε η Mytilineos όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα». Εξήγησε τον τρόπο: «Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos μίλησε και για τις αντιδράσεις και τους χειρισμούς της εταιρίας. «Όλες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που “μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ρευστότητας.

Τα επιτεύγματα

Ο κ. Μυτιληναίος παρέθεσε επίσης και τα κυριότερα επιτεύγματα της εταιρείας:

  • Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη.
  • Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπου ποσοστό μεγαλύτερο του 35% πήγε σε ξένους επενδυτές. Το επιτόκιο -στο 2,5%-, είναι από τα χαμηλότερα στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
  • Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 – η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
  • Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250.000
  • Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
  • Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους
  • Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις
  • Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης

Οι εκτιμήσεις για το 2020

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς υποσχέθηκε στους μετόχους πως η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα κάνουν προσπάθεια ώστε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς να είναι κοντά σε εκείνα του 2019. «Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε -σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους- για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε». Ο ίδιος απεύχεται ένα δεύτερο lockdown. Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας υποστήριξε ότι θα είναι πιο διαχειρίσιμο.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης κλήθηκε να κάνει τις προβλέψεις του για τη χώρα: «Είναι δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020», είπε και συνέχισε: «Η υπόθεση του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία». Ο ίδιος εξαρτά την πορεία της χώρας από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε όπως είναι θα είναι και αντίστοιχη η ανάκαμψη: «Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη. Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή.

Μέρισμα

Η Mytilineos δεν προχώρησε επίσης στη μείωση του μερίσματος, το οποίο όπως είπε παραμένει σύμφωνα με την αρχική απόφαση: «Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του κορονοϊού. Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.