Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της ήρθε το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ευρωζώνη, όπως επιβεβαίωσαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο στην νομισματική ένωση των 19 κρατών- μελών και κατά 3,2% στην Ε.Ε. των 27 μελών. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1995, όταν και άρχισε η συγκέντρωση σχετικών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται δε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. των 27. Σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019) το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009 όταν το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ βυθίστηκε 4,5% και συνολικά στην Ένωση υποχώρησε 4,4%.

Η ύφεση αποτυπώθηκε σε έναν βαθμό και στην αγορά εργασίας, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποτρέψουν με προγράμματα αναστολής συμβάσεων και επιδότησης της απασχόλησης τις περικοπές θέσεων. Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην Ε.Ε. των 27 το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. ύστερα από άνοδο 1,1% και 1% αντίστοιχα το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Νέο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ

Η πρωτοφανής ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, να λάβει ένα νέο πακέτο μέτρων. Με αυτό το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, αυξάνεται στα 1,35 τρισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομόλογα που αγοράζει στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

Η EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Λαγκάρντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει “πιάσει πάτο” τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.