Στη σύνοδο του Εurogroup – στην οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο αναμένεται να ανακοινώσει κι επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του – θα βρεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια θα είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης των δύο τελευταίων προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας και μετά το τέλος αυτών, ως επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο πριν από ένα έτος για λογαριασμό του ESM. Η διαδικασία της έγκρισης των 746 εκατ. ευρώ θεωρείται τυπική αφού όπως παρατήρησε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά την επέλαση κορονοϊού. Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Η επιστροφή των 746 εκατ. ευρώ ενισχύει τη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων που αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στην οικονομία λόγω της κρίσης της πανδημίας. Ήδη, ο «κρατικός κουμπαράς» έχει ενισχυθεί με τα 3 δισ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση του 10ετους ομολόγου και ξεπερνά πλέον τα 35 δις. ευρώ ενώ θα συνεχιστεί ο δανεισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος ( 3,5% του ΑΕΠ) για την Ελλάδα, όσον αφορά το διάστημα 2020-2021, «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο λόγω των επιπτώσεων που άσκησε η πανδημία στην οικονομία της χώρας μας». Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αποκτά την ευελιξία που θέλει για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και το επόμενο έτος.

Επιπρόσθετα για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας, η κυβέρνηση «πιέζει» για επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των κονδυλίων από το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών. Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.

Μέχρι να ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο κινείται με προμετωπίδα την «οικονομία δυνάμεων» έως ότου ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ζημιές από την πανδημία. . Μάλιστα, στο υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο προγραμματισμός προβλέπει ένα δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής (τον ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας) με τη διάθεση ποσού ύψους 1,4 δις. ευρώ στις αρχές Ιουλίου σε διευρυμένο αριθμό πληττόμενων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο τη μεταβολή των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο.

Η δαπάνη αυτή αποτελεί το βασικό επιβαρυντικό παράγοντα για τα κρατικά ταμεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καθώς τα ποσά που θα χρειασθούν για την επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία είναι διαχειρίσιμα ενώ το κονδύλι για την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων έχει συμπιεστεί αισθητά.

Η μάχη για το Ταμείο  Ανάκαμψης

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν από ορισμένες χώρες ως προς το ύψος του πακέτου ανάκαμψης, την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων ή τον τρόπο κατανομής των χρημάτων μεταξύ των κρατών-μελών, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. «Είναι πιθανό αυτή η συμφωνία να μην έρθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αφού μπορεί να χρειαστεί κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα. Αλλά μετά έχουμε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής σε ένα μήνα από τώρα, όταν ξεκινήσει η γερμανική προεδρία και θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Τότε είναι πολύ πιθανό και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 και τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του πακέτου ανάκαμψης δίνοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να μην περιμένουν το επόμενο έτος αλλά και να είναι έτοιμα για να πάρουν χρήματα από τον Ιανουάριο του 2021.

Όσον αφορά τα κατά πόσο θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2021 και μετά, κοινοτικός αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένοι στόχοι να μειωθούν και το 2021. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «οι υπουργοί του Eurogroup κατανοούν τι είναι εύλογο για την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και ενδεχομένως του χρόνου να προσαρμοστούν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έως τώρα δεν γνωρίζει να έχει γίνει συζήτηση για μόνιμη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.