Με ποσοστό άνω του 5% συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς ο επιχειρηματίας Αριστοτέλης Μυστακίδης, όπως γνωστοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 στις χρηματιστηριακές αρχές. Ο κ. Μυστακίδης δραστηριοποιείται στον κλάδο των μετάλλων και έχει μεταξύ άλλων ποσοστό 3,4% στην Glencore, ενώ στην Ελλάδα έχει επενδύσεις στο τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Συγκαταλέγεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes με 1,4 δισ. δολάρια καθαρή αξία περιουσίας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται από τραπεζικές πηγές ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα όπως και στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3556/2007, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει, κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης και ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%. Ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).

Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes

Να σημειωθεί ότι ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων. Έχει Ελληνική και Βρετανική ιθαγένεια. Το 2019 ήταν στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ειδικότερα, βρίσκονταν στην 1.116η θέση με περιουσία 2,1 δισ. δολ. Σύμφωνα με το Forbes η καθαρή αξία του κ. Μυστακίδη σήμερα φτάνει τα 1,4 δισ. δολ. Όπως σημειώνει το Forbes ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός ως «Τέλης», αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή του κλάδου χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962 όπου ο βιολόγος πατέρας του εργάζονταν για το πρόγραµµα του ΟΗΕ κατά του υποσιτισµού. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Σε νεαρή ηλικία µετακόμισε στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), όπου και σπούδασε στο φηµισµένο London School of Economics.

Ξεκίνησε στον κλάδο των εμπορευμάτων στην αμερικανική Cargill. Παρέµεινε σε αυτήν για µία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόµα ονοµαζόταν Marc Rich & Co., και του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τµήματος επενδύσεων σε µέταλλα, το 1993. Τότε ήταν µια άγνωστη εταιρεία εµπορίας µετάλλων, η οποία -και µε τη δική του συµβολή- µεταµορφώθηκε στον παγκόσµιο κολοσσό που είναι σήμερα. Ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 με την δημόσια εισαγωγή της Glencore και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας. Ήδη από το 2011 θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.  Ο Τέλης Μυστακίδης διαθέτει μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα, ενώ έχει επενδύσει σε ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δισεκατομμυριούχος περνάει τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, έχει μία έπαυλη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να κοστίζει 40 εκατ. ευρώ. Το 2015, το όνομα «Αριστοτέλης Μυστακίδης» είχε αναφερθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο λόγω μεγάλης επένδυσης στα ακίνητα του Λονδίνου. Αγόρασε το τρίτο ακριβότερο διαμέρισμα της πόλης έναντι 72 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις