Τί φοβούνται οι τράπεζες; Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ενδεχόμενο η προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης άρση προστασίας της α΄κατοικίας σε ευάλωτους δανειολήπτες να αφήνει τελικά παράθυρα για επανάληψη φαινομένων τύπου νόμου Κατσέλη.

Ωστόσο, το τρίπτυχο με τον νέο πτωχευτικό, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την πλήρη άρση προστασίας της α΄κατοικίας τίθενται ως ως καθοριστικά προαπαιτούμενα στις σχέσεις της χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους.

Εδώ το σχέδιο του πτωχευτικού κώδικα

Τα «δύσκολα» σημεία -σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ-  είναι:

Σημείο τριβής αποτελεί το πότε θα απαλλάσσεται οριστικά ο πτωχευμένος δανειολήπτης από τα χρέη του. Η κυβέρνηση προτείνει την οριστική απαλλαγή ένα χρόνο μετά την πτώχευση ενώ οι τράπεζες ζητούν να απαλλάσσεται μετά την τριετία και στο μεσοδιάστημα ο οφειλέτης να υποχρεώνεται σε καταβολές ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η εξαγορά θα γίνεται πριν από τον εκπλειστηριασμό, ενώ οι τράπεζες ζητούν ο δημόσιος φορέας να συμμετέχει στον πλειστηριασμό μαζί με όποιον άλλον ενδιαφερόμενο.

Επίσης η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δίνει αυτή τη δυνατότητα τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες που θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από στρατηγούς κακοπληρωτές προκειμένου να κερδίσουν χρόνο πριν από την πτώχευση. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδιώκουν τη ρύθμιση των χρεών τους αποκλειστικά και μόνο με την τράπεζα και εφόσον δεν καταλήγουν σε διακανονισμό να οδηγούνται στην πτώχευση, προσφεύγοντας στο δικαστήριο.

Διαφωνία υπάρχει και για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται. Με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού αυτή ανέρχεταο έως 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη και προσαυξάνεται κατά 40.000 όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία. Από την πλευρά τους, τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται για υπερβολικά γενναιόδωρο όριο και αντιπροτείνουν 75.000 ευρώ πριν από την προσαύξηση με βάση τα προστατευόμενα μέλη, σημειώνοντας ότι σήμερα το 90% των δανείων καλύπτει αξία κατοικίας μικρότερη των 200 χιλιάδων ευρώ.

Αντιρρήσεις και στον τρόπο βάσει του οποίου δημόσιος φορέας που θα δημιουργηθεί, θα αγοράζει την πρώτη κατοικία νοικοκυριών που θεωρούνται ευάλωτα. Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει η αγορά του ακινήτου από τον φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης να γίνεται πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου και έπειτα από σχετική ειδοποίηση της τράπεζας. Αντίθετα οι τράπεζες προτείνουν το δημόσιο να αγοράζει το ακίνητο μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά του Δημοσίου και δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των ρευστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση δημόσιου φορέα με την επωνυμία Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης με αρμοδιότητα την αγορά κινητού πρώτη κατοικία οφειλετών που πτωχεύουν και εφόσον οι οφειλέτες αυτοί πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το δικαίωμα αυτό αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή κατά των οποίων επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο η προσημειούχο πιστωτή και εφόσον κατά το χρόνο κήρυξης της πτώχευσης, ή μέχρι τη διενέργεια του πλειστηριασμού, σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης ,το έχει δηλώσει και έχει λάβει σχετική βεβαίωση.

Η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης συνοδεύεται με τη δυνατότητα να τη μισθώσει από αυτόν προκειμένου να συνεχίσει να κατέχει σε αυτήν ως ενοικιαστής με 12ετές συμβόλαιο μίσθωσης, αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα επαναγοράς σε βάθος χρόνου. Με δεδομένο ότι τα κριτήρια που προβλέπονται στο νέο πτωχευτικό για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτο νοικοκυριό είναι, σύμφωνα με τις τράπεζες, γενναιόδωρα, η εμπλοκή του Δημοσίου στο στάδιο του πλειστηριασμού εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας έτσι ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις από την πλευρά του κράτους, οι οποίες θα υπονομεύουν τη διαδικασία της πτώχευσης. Το τελικό κείμενο του νέου νόμου αποτέλεσε αντικείμενο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και το νομοσχέδιο να οδηγηθεί εντός του Ιουλίου στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις