Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα καθώς δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν ότι αδυνατούν να το καταβάλουν φέτος λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις φθάνουν καταγγελίες για εργοδότες που αρνούνται να πληρώσουν δώρο και μισθό μαζί . Όπως δηλώνει το μέλος διοίκησης Εργατικού Κέντρου Αθήνας Πάνος Πραβητιάνος, στο Open TV “Δίνουν υποτίθεται δώρο Πάσχα ενώ δεν καταβάλλουν μισθό ή μέρος μισθού που βρίσκεται στο επίπεδο του δώρου Πάσχα, επικαλούμενοι οικονομική στενότητα”.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος τονίζει στο Open Tv πως “Πληθώρα καταγγελιών έρχονται στη ΓΣΕΕ, για εργοδότες που έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν το δώρο Πάσχα στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης, αφού πρώτα αυτό καταβληθεί στο τραπεζικό λογαριασμό”.

Οπως αναφέρει γνωστός εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας «Αρχή του τέλους. Από τη μία οι εργοδότες είναι παντελώς άγνωστο πότε θα λάβουν το τμήμα που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση για το δώρο του Πάσχα και από την άλλη είναι βέβαιο ότι αυτή η μεταβολή θα προκαλέσει την καταβολή του στους εργαζόμενους μόνο ‘στα χαρτιά’, συμπαρασύροντας βεβαίως και το επίδομα αδείας» σημειώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφαίρεσε από τους εργαζόμενους με τις πολιτικές της επιλογές επιπλέον έναν μισθό μέσα σε λίγους μήνες. Η υπαναχώρηση από την πλήρη καταβολή και του δώρου Πάσχα πριν από λίγες ημέρες ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την de facto κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης χθες σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ ο εργατολόγος τόνισε : “Η κυβέρνηση ήδη από το Μάρτιο, όρισε ότι, οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα  να καταβάλλουν το «δώρο Πάσχα» για το διάστημα από 1.1.2020 μέχρι και 30 Απριλίου, μέχρι και το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε  στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των αναστολών συμβάσεων και μετά, αναλαμβάνει να το καταβάλλει το κράτος. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονταν οι εργοδότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν έως και μισό μισθό, εν μέσω πανδημίας.

Λίγες ημέρες μετά εκδίδεται σχετική ΚΥΑ που προβλέπει την καταβολή του δώρου Πάσχα στο σύνολό του(!) από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αφού εγγραφούν σε σχετική πλατφόρμα(1-10/7) θα λάβουν την κρατική ενίσχυση, που θα έχουν ήδη προκαταβάλλει στους εργαζόμενους,  στο …άγνωστο μακρινό μέλλον! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες να επικαλούνται το «κρατικό φέσι» και να μην καταβάλλουν το επίδομα Πάσχα στους εργαζόμενούς τους, προφασιζόμενοι, την μελλοντική και αβέβαιη καταβολή του από την Πολιτεία.

Ο «τραγέλαφος» συνεχίζεται με την τροπολογία του προγράμματος «Συν-ΕΡΓΑΣΙΑ», που με τις ..κουτσουρεμένες αποδοχές που προέβλεψε, μείωσε σε ποσοστό άνω του 20% και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με ότι είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα για το δώρο Πάσχα(που καταβάλλεται στο ακέραιο). Και έτσι φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος Ιουνίου, που υποτίθεται οι εργοδότες, ότι θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα. Είχαμε τονίσει τον Μάρτιο ότι η μετακίνηση της καταβολής του δώρου Πάσχα, θα «συμπαρασύρει» και το επίδομα αδείας.

Αυτό συμβαίνει και στην πράξη, καθώς οι εργοδότες είναι αδύνατο με πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 50% να μπορέσουν να καταβάλλουν εντός Ιουνίου ένα ολόκληρο μισθό. Η νομοθεσία προβλέπει την προκαταβολή του επιδόματος αδείας πριν την άδεια του εργαζομένου, οι άδειες δειλά δειλά ξεκινούν και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης είναι πάλι οι εργαζόμενοι. Οι  εργοδοτικές πρακτικές, γνωστές από το παρελθόν. Καταβολή του επιδόματος Πάσχα και αδείας «στα χαρτιά», καταβολή του επιδόματος και μετά με συνοδεία στο ΑΤΜ επιστροφή των μετρητών στον εργοδότη και άλλα πολλά. Για ελέγχους από το ΣΕΠΕ ούτε λόγος, αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ουσιαστικά απενεργοποιηθεί.

Η κυβέρνηση ούτε λίγο  ούτε πολύ, αφαίρεσε από τους εργαζόμενους με τις πολιτικές της επιλογές, επιπλέον ένα μισθό μέσα σε λίγους μήνες. Η υπαναχώρηση από την πλήρη καταβολή και του δώρου Χριστουγέννων πριν από λίγες ημέρες, ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την de facto κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις