Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, αφέθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Wirecard, Μάρκους Μπράουν, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του στο Reuters την Τετάρτη. Παράλληλα, υποχρεούται να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι αρχές του Μονάχου προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην CEO μετά το μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο των 1,9 δισ. ευρώ, που έχει προκαλέσει τριγμούς στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Γερμανίας. Παρόλο που το ένταλμα σύλληψης του Μπράουν έχει αρθεί, παραμένει υπό έρευνα από τις αρχές του Μονάχου , που τον υποπτεύονται για την παραποίηση των στοιχείων των λογαριασμών της Wirecard και του εισοδήματός του.

Όπως θυμίζει το ΑΜΠΕ, στα 18 χρόνια που ήταν επικεφαλής της, ο Μπράουν μεταμόρφωσε την εταιρεία, η οποία ήταν γνωστή για τη διαχείριση πληρωμών για διαδικτυακό στοιχηματισμό και ιστοσελίδες για ενήλικες, σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue chips DAX.

Ο πρώην σύμβουλος άφησε στην άκρη το κοστούμι του για ένα μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ και παρουσίασε τον εαυτό τον ως οραματιστή της τεχνολογίας, λέγοντας σε επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025, λόγω της άνθησης των ψηφιακών πληρωμών.

Μετά την υπόθεση του Dieselgate στη Volkswagen ή την υπεξαίρεση στη Deutsche Bank, η περίπτωση αυτής της εταιρίας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών σκιάζει τη φήμη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα και την οικονομική της σταθερότητα.

Η ομολογία της γερμανικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Wirecard πως δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματά της για το 2019 προκάλεσε πανικό, καθώς ο λογιστικός έλεγχος από την EY αποκάλυψε μία «μαύρη τρύπα» 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της. Η Wirecard είδε τη μετοχή της να χάνει το 75% της αξίας της σε δύο ημέρες, στον απόηχο των αποκαλύψεων, με τον παραιτηθέντα CEO να υποστηρίζει ότι πιθανόν έχει πέσει θύμα απάτης.

Τι ακριβώς έδειξε ο εσωτερικός έλεγχος; Ότι κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι είχαν κατατεθεί σε δύο τράπεζες των Φιλιππίνων δεν υπήρξαν ποτέ. «Δεν ήρθε σε εμάς ποτέ το ρευστό αυτό» ξεκαθάρισαν οι τράπεζες. Και κάπως έτσι εξαφανίστηκε το ένα τέταρτο του ισολογισμού της εταιρείας και επιβεβαιώθηκαν αδυναμίες που είχε αποκαλύψει και άλλος έλεγχος από την KPMG τον περασμένο Απρίλιο.

Η Wirecard είχε αναδειχθεί σε sucess story του γερμανικού τεχνολογικού κλάδου, πετυχαίνοντας ακόμη και την είσοδό της στον δείκτη DAX. H πτώση άρχισε όταν ένας πληροφοριοδότης κατήγγειλε ότι η επιτυχία της βασιζόταν κατά ένα μέρος σε ένα δίκτυο ψεύτικων συναλλαγών. Η εταιρεία απέρριψε τις κατηγορίες, αλλά η αποτυχία της να δημοσιεύσει πιστοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα έφερε στο φως το τι είχε συμβεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις