Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Real News, υπογράμμισε πως η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών, για τις οποίες έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, θα προχωρήσει. “Όχι μόνο στη Μάνδρα, αλλά και στο Μάτι στο οποίο θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και άλλες 340 αυθαίρετες κατασκευές (πχ μάντρες), σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που παρουσιάσαμε. Τάξη όμως θα μπει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατεδάφιση συνολικά 1.108 αυθαιρέτων τους επόμενους μήνες”, αναφέρει.

Επίσης, προανήγγειλε παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνει, η παράταση δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ότι η εταιρεία έχει οριακά επιστρέψει στην κερδοφορία, αλλά η προσπάθεια εξυγίανσής της πρέπει να συνεχιστεί. “Γι’ αυτό βρίσκεται εν εξελίξει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο τη μείωση του προσωπικού της εταιρείας από τις 16.000 σήμερα, στις 11.500 περίπου, που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους, χωρίς να επηρεαστούν οι φορολογούμενοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία“, σημειώνει.

Για το θέμα της Novartis, λέει ότι “όλα αυτά τα οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Σαμαρά, έχουν τεθεί στο αρχείο εδώ και ένα χρόνο ακριβώς. Αντιθέτως, τα καταγγελλόμενα για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Παππά είναι ζητήματα ορθάνοιχτα για τα οποία δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις”.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα στο Μάτι και την άναρχη δόμηση που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι άνθρωποι σε παραλίες χωρίς έξοδο, όταν έπιασε η μεγάλη φωτιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν πως το 52% των κτισμάτων δεν είχε οικοδομική άδεια. Το 93% των δηλωμένων ως αυθαιρέτων ήταν εκτός σχεδίου. Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που είχαν δηλωθεί, το 17% ήταν κτίσματα προ του 1975, το 32% κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011.