Η νεοσύστατη επιχειρηματική οντότητα Nexum Holdings Limited με έδρα το Λονδίνο, που φέρεται να σχετίζεται, αλλά ακόμα δεν επιβεβαιώνεται, με πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής (Sky Box) –και η οποία εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό που διενήργησε η Euroxx από την επενδυτική τράπεζα Lazard–, ξεκινάει συνομιλίες με τη Marfin Investment Group για την εξαγορά της Singular Logic.

Σύμφωνα με τη Marfin και τη σχετική εισήγηση της Euroxx, η Nexum κατέθεσε την υψηλότερη οικονομική προσφορά και ξεκινάνε άμεσα οι συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας αγοροπωλησίας (SPA) με παράλληλη καταβολή προκαταβολής, προκειμένου να παρασχεθεί πλήρης πρόσβαση στο data room της Singular Logic και να οριστικοποιηθεί το τελικό υπόλοιπο οφειλής. Και αυτό, διότι στην αρχιτεκτονική του διαγωνισμού και των προσφορών που ζητήθηκαν προβλέπεται το due diligence (η συστηματική διαδικασία συλλογής και ανάλυσης στοιχείων) να αποκρυσταλλώσει την αξία της εταιρείας εντός συγκεκριμένων παραμέτρων. Η εν λόγω αρχιτεκτονική επιλέχθηκε προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή ευαίσθητων εμπορικών και άλλων πληροφοριών στον ανταγωνισμό, που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Στην αγορά ωστόσο, επικρατεί σχετική σύγχυση για την ακριβή ταυτότητα του προτιμητέου επενδυτή, αφού κάποιοι τον σχετίζουν με την ισραηλινών συμφερόντων Sky Box που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια (και η οποία δεν συμμετείχε στις επαφές της προηγούμενης εβδομάδας με την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης) και άλλοι με τον αμερικανικό όμιλο (SkyBox Capital) συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Ερικ Βασιλάτου.

Ο Eric Vassilatos, εξαιρετικά δραστήριος στους ομογενειακούς κύκλους και στο Σικάγο μέσω του ιδρύματος «Demetra and Eric Vassilatos», ίδρυσε την SkyΒox Capital αφού αποσύρθηκε από την Vivid Seats. Ήταν από τους δύο συνιδρυτές της εταιρείας μεταπώλησης εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου που μέσα σε δέκα χρόνια έφτασε να έχει έσοδα δύο δισ. δολ. και να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος του κλάδου στη Βόρεια Αμερική. Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια όταν η Vivid Seats πωλήθηκε στην επενδυτική εταιρεία GTCR του Σικάγο. Όπως αναφέρεται στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα της SkyBox Capital, η επενδυτική εταιρεία ειδικεύεται σε επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessdaily.gr, προς το παρόν, τα μόνα στοιχεία για την Nexum Holdings Limited, το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί επίσημα τους επενδυτές, τα οποία μπορούν να διασταυρωθούν από επίσημες πηγές είναι αυτά που δημοσιεύει το βρετανικό ΓΕΜΗ (Companies House). Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019 με αρχικό κεφάλαιο μόλις 2.000 λιρών, όπου καταγράφονται δύο Έλληνες ως πρόσωπα με σημαντικό έλεγχο (significant control), οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βονάτσος και Πέτρος Γεωργολιός. Μάλιστα, και για τους δύο εμφανίζονται δηλώσεις παύσεις της άσκησης σημαντικού ελέγχου, με ημερομηνία (23 Ιουνίου 2020), δηλαδή αποχώρησαν ταυτόχρονα με την επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς της Nexum για την Singular Logic.

Στην ανακοίνωση της MIG αναφέρεται πως «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η “MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ” (“η MIG”) ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο εξέτασης εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την εξαγορά της συμμετοχής της στην εταιρία “SingularLogic Α.Ε. Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής” (“η SingularLogic”), και κατόπιν αξιολόγησης της Χρηματοοικονομικής της Συμβούλου “Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.”, έλαβε από την εταιρεία “Nexum Holdings Limited” (Sky Box) την καλύτερη οικονομική προσφορά και θα συνεχίσει περαιτέρω τις συζητήσεις μαζί της. Η Εταιρία θα προβεί πάραυτα σε δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την έκβαση των ως άνω συζητήσεων».

Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Nexum θα αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Singular η οποία απασχολεί περί τους 500 εργαζομένους στις μονάδες λογισμικού και υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών και το Δημόσιο, για το οποίο τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει και διενεργεί το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το 2019 οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 46,9 εκατ. (+13% σε σχέση με το 2018) ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 4,6 εκατ. έναντι 1,7 εκατ. το 2018. Παράλληλα, προχώρησε η μείωση του δανεισμού της κατά 27,4 εκατ., ως αποτέλεσμα κυρίως της κεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων ύψους περίπου 26 εκατ.

Πάντως στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2019 που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου, η μητρική της MIG αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η οικονομική θέση και η ρευστότητα του ομίλου Singular Logic τελούν υπό σημαντικά ρίσκα ως απόρροια της πανδημίας». «Επίσης, υστέρηση στη ρευστότητα δημιουργούν και οι περιορισμοί που επεβλήθησαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην είσπραξη επιταγών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις