Δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τα ταμεία των καταστημάτων κατά την πρώτη μέρα των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, «Τα ταμεία, την πρώτη μέρα των εκπτώσεων, δεν έδωσαν καλά στοιχεία. Φοβάμαι ότι δε θα επαληθευτούν οι προσδοκίες. Βλέπουμε τον κόσμο κουμπωμένο. Ζει με 534 ευρώ και παράλληλα βλέπουμε να αυξάνονται κατά 1,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις κάθε μήνα».

Αυτό ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με την ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρος του ΕΣΑ. Έσπευσε να σημειώσει πως: «Δε θέλω να προϊδεάζω. Ο κόσμος ας βγει έξω, Υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις ακόμη και 70%. Δεσμεύομαι αν πάει καλά η εκπτωτική περίοδος να βγω και να πω ότι όλα επανήλθαν. Και αυτό και για τα μισθώματα».

Σημειώνεται πως οι τακτικές θερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι ‪τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020‬. Ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξή του ανέφερε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς πανικού. Τόνισε πως η απουσία τουριστών, τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου – καθώς πολλοί ζουν με τα επιδόματα ή άλλοι αποταμιεύουν και δεν ξοδεύουν – καθώς και ο φόβος χρήσης των ΜΜΜ για επίσκεψη στο κέντρο της πόλης, οδηγούν τελικά σε μηδενικούς τζίρους.

Στις περιφερειακές αγορές, εξήγησε, τα πράγματα είναι καλύτερα σαφώς αλλά όχι καλύτερα σε σχέση με πέρσι, απλώς η πτώση είναι διαχειρίσιμη. Οι άνθρωποι, όπως είπε, δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει το φθινόπωρο και μιλάμε για τζίρους τον Απρίλιο -80% σε καταστήματα ένδυσης – υπόδησης.

«Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της ανελαστικής πίεσης που δέχονται από τις λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η ΔΕΗ – που δεν κάνει διευκολύνσεις πέραν του εξαμήνου – και φυσικά τα δημοτικά τέλη» και εξήγησε ότι «οι εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν να έχουν την ίδια βοήθεια, δηλαδή μείωση, με τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς αν αυτά τα κόστη μείνουν στο υπάρχον ύψος θα οδηγήσουν στα λουκέτα. Τεράστιο θέμα είναι και το ύψος του ενοικίου για μια επιχείρηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις